Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Shpori_na_testovi_pitannya.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
20.09.2019
Размер:
358.4 Кб
Скачать

235. Порівнюючи економічні погляди у. Петі та п. Буагільбера приходим до висновку, що…

Ідеї Петі(анг.) та Буагільбера(франц.) виходять майже одночасно, але країни мають різний економіч. розвиток. 1)Різне відношення до меркантилізму. Петі заперечував, Буагільбер боровся. 2)Гроші у Петі- основний стимул економіч.розвитку, Буаг-р вбачав у грошах основне лихо вироб-ків. 3)Петі- прихильник промис-ті, Б.- с/г. 4)Для анг. класич. школи на 1-му місці – розвиток продуктив.сил, для франц.- мета вироб-ва споживання.

236. Поява мануфактурного виробництва на Українських землях обумовлювалась такими чинниками: виникнення фільваркового господарства

237. Предмет вивчення меркантилізму:

Ранній меркантилізм ґрунтувався на політиці грошового балан­су, тобто прагненні залишити в країні більше грошей, аніж вивезти за її кордони. Для цього рекомендувалося всіляко перешкоджати відтокові з країни золота і срібла, зобов'язувати імпортерів трати­ти зароблені гроші в даній країні, а експортерів — повертати назад у країну значну частину виторгу. Пізній меркантилізм ґрунтувався на ідеї активного торговель­ного балансу, тобто на прагненні залучити в країну більше грошей за рахунок перевищення товарного експорту над імпортом. Вирішення проблеми вбачалося в розвитку експортного вироб­ництва, покровительстві вітчизняним торговцям шляхом надання їм пільг і преференцій, а також у створенні митних бар'єрів на шля­ху іноземних товарів.

238. Предметом дослідження маржиналістів стали... граничні економічні величини як взаємозв’язані явища економічної системи на різних рівнях – фірми, галузі національної економіки.

239. Предметом ІЕВ є: вивчення виникнення і розвитку економічних ідей, течій і шкіл, формування і розвиток економічної науки як особливої системи знань.

240, 241. Державне регулювання економіки за Дж. Кейнсом.

Неокласична теорія зображала економіку як саморегулюючу си­стему, у якій порушена рівновага неминуче відновлюється за раху­нок раціональної поведінки господарюючих суб'єктів. Основною причиною, яка порушує рівновагу в економічній си­стемі, є нестача ефективного попиту, величина якого тотожна національному доходу. Національний дохід під час використання розпадається на спо­живання і заощадження.

Ця обставина робить автоматичне перетворення заощаджень в інвестиції дуже проблематичним. Неспожиту частину доходу лю­ди не поспішають вкладати у виробництво, тому що існує явище, називане Кейнсом «перевагою ліквідності». Певні причини спону­кають власників доходів тримати свої кошти в грошовій (ліквідній) формі. Насамперед, це потреба у готівці для виконання поточних угод — трансакцій («трансакційний мотив»). Потім — очікування можливого підвищення ставки відсотка, що дає можливість отриму­вати від своїх заощаджень більший дохід («спекулятивний мотив»). 3 іншого боку, розміри інвестицій залежать від фактора, який Кейнс називає «граничною ефективністю капіталу», що вира­жається через відношення очікуваного прибутку від приросту капіталовкладень до самого цього приросту.

242. Природний тип людського господарсва : збиральництво, полювання, грибництво, рибалка

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]