Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Shpori_na_testovi_pitannya.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
20.09.2019
Размер:
358.4 Кб
Скачать

221. Після відміни рабства в економіці сша відбулись такі зміни…

Відміна рабства скасовувала головну перепону на шляху повної перемоги капіталізму; визволення рабів створювало умови для залучення в активну економічну та суспільно-політичну діяльність великої етнічної групи країни.

222. Після другої світової війни циклічна криза перевиробництва США відбулися: в 50-х роках

223. Після утворення української козацької держави основною формою землеволодіння було: селянське, старшинське

224. 225 План Маршала – план допомоги США країнам Європи діяв з: 1947.

227. Позитивний вплив НЕПу у Україні базувався на : відродженні економіки, стабілізації червінця

228. Дайте характеристику політики „воєнного комунізму” та її запровадження в Україні – Навесні 1919 р. на території УСРР було введено жорстку економ. політику під назвою „воєнного комунізму”. Політика „в.к.” передбачала націоналізацію всієї землі, пром. підприємств, примусову трудову мобілізацію, ліквідацію товарно-грошових відносин, централізований розподіл продуктів і товарів. Під партійний контроль було взято фінанси. Нова влада заборонила діяльність банків, провела конфіскацію на користь рад золота та інших цінностей. Фінансове господарство України підпорядковувалось фінорганам Росії. Паралельно відбувалось одержавлення промисловості.

229. Політика обгороджування» мала такі наслідки: збільшувався ринок праці, селяни отримали свободу.

230. Політика непу дала можливість Рад владі:

Основними складовими непу були: відновлення торгівлі та товарно-грошових відносин; введення стійкої грошової одиниці, надання їй конвертованості; дозвіл приватної торгівлі; денаціоналізація середніх та дрібних підприємств, повернення їх старим власни­кам; введення господарчого розрахунку на підприєм­ствах (право продажу надпланової продукції); дозвіл іноземних концесій; відновлення матеріальних стимулів виробництва, розвиток кооперації та оренди; зменшення державного втручання в економіку; заміна продрозверстки продподатком. Неп мав забезпечити виживання більшовицького режиму в умовах міжнародної ізоляції і масових виступів населення.

231. Політика протекціонізму характеризується…

У класичному розумінні протекціонізм (від латинського protectio – покровительство, захист) трактується як «державна політика, спрямована на заохочення вітчизняної економіки, її захист від іноземної конкуренції, на розширення зовнішніх ринків». В історичному розрізі політика протекціонізму широко застосовувалася на етапі початкового нагромадження капіталу, оскільки сприяла прискореному розвитку промисловості та концентрації капіталів. Політика протекціонізму як різновид державної економічної політики здійснювалася й здійснюється всіма розвинутими країнами світу.

234. Поняття „політична економія”.

Першість серед усіх економічних наук належить економічній теорії (політичній економії). Політична економія як наука склалась у XVII ст. Вона є результатом тривалого історичного розвитку еконо­мічної думки.

Політекономія - це фундаментальна, методологічна частина економічної науки, яка розкриває сутність економічної категорії, законів та закономірностей функціонування і розвитку економічних систем у різні історичні епохи.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]