Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
seminarski_po_Frantsuzkiy_revolyutsiyi.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
23.11.2019
Размер:
56.83 Кб
Скачать

Тема 7. Французька революція хvііі ст.

Семінарське заняття № 8–11

(6 год)

Семінарське заняття № 8

(2 год)

Темасемінарського заняття: Початок Французької революції

Мета: вивчити внутрішньополітичний розвиток Франції, визначивши причини глибокої внутрішньої кризи, яка охопила країну наприкінці ХVIII століття. Прослідкувати перший етап революції, відзначивши найважливіші зміни, що відбулися в житті французької держави в перші революційні роки.

П л а н

1. Вiдкриття Генеральних штатiв i перетворення їх у Нацiональнi Установчi збори. “Декларацiя прав людини i громадянина”.

2. Законодавство Установчих зборiв. Конституцiя 1791 р.

3. Початок революцiйних воєн.

Теми рефератiв: 1. Полiтичний портрет Мiрабо.

2. Генерал Лафайет.

Рекомендована література *:

Основна: 1, 2, 8, 9, 12, 13,14, 26-35. Додаткова: 9-20.

Контрольні завдання до теми.

  1. Які фактори спричинили глибоку системну кризу у Франції в кінці XVIII ст.?

  2. Які рішення прийняла нарада нотаблів 1788 року та чи не варто віднести початок революції до цієї події?

  3. Чому Генеральні Штати в перші дні революції не вирішили аграрне питання?

  4. Які політичні сили контролювали ситуацію в країні в 1789-1790 рр.?

  5. Чи були вигідні Франції військові дії поти Пруссії та Австрії у 1792 році?

Методичні рекомендації до теми: “Початок Великої Французької революції ”

Історія Французької революції кінця XVIII ст. є однією з центральних проблем всього курсу нової історії. Починаючи її вивчення, студент насамперед повинен згадати матеріал про передумови революції, визначити політичну, економічну, ідеологічну кризу, що мала місце у Франції в ІІ пол. XVIII ст. Цікавим буде порівняння ситуації напередодні революції у Франції з тією ситуацією, що склалася в Англії.

Говорячи про відкриття Генеральних штатів, треба з’ясувати, які надії покладали на них представники трьох існуючих у Франції станів; який стан об’єктивно відбивав потреби тогочасного розвитку суспільства. Більш детальніше треба зупинитися на питанні про перетворення Генеральних штатів у Національні Установчі збори.

Особливу увагу слід приділити висвітленню законодавчих ініціатив Національних Установчих зборів. Користуючись хрестоматією, слід детально розглянути зміст Декларації прав людини і громадянина, що була прийнята 26 серпня 1789р. Декларація стала маніфестом французької і загалом європейської буржуазії в силу проголошення нею основою суспільства природніх прав людини – свободи слова, совісті, недоторканості особи і приватної власності, рівність усіх перед законом.

Крім Декларації прав людини і громадянина Установчі збори прийняли ще ряд важливих документів. Це, насамперед, закони, що розпочали процес вирішення аграрного питання; конфіскували церковне землеволодіння; ліквідували інститут спадкового дворянства, цехову систему, внутрішні митні кордони. Розкриваючи друге питання, студент повинен показати значення цих законів для становлення у Франції нового суспільства.

Найважливішим законодавчим актом Установчих зборів є Конституція 1791р., яка закріпила у Франції режим конституційної монархії. Спираючись на текст конституції, що поданий в хрестоматії, слід визначити які передові ідеї Декларації прав людини і громадянина не знайшли своєї реалізації в тексті конституції.

Виходячи з цього, слід зробити висновок, що в такому вигляді Конституція не могла задовольнити потреби французького суспільства, що швидко революціонізувалося.

Щодо третього питання, то тут треба з’ясувати, що означає поняття “революційні війни”, визначити причини їх початку, а також причини невдач Французької армії на першому етапі війни.

Семінарське заняття № 9

(2 год)

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]