Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
seminarski_po_Frantsuzkiy_revolyutsiyi.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
23.11.2019
Размер:
56.83 Кб
Скачать

Контрольні завдання до теми.

  1. Хто був лідером якобінського блоку, якими були його політичні погляди та переконання?

  2. Які органи було сформовано в перші місяці існування якобінської республіки?

  3. Які дії нової влади можна вважати позитивними, а які ні? Чому?

  4. Дайте оцінку закону якобінців „Про підозріливих”, яким чином цей закон співіснував з Конституцією 1793 року та Декларацією прав людини?

  5. Які кроки якобінської влади свідчили про кризу влади та її нетривалість?

  6. Чи можна говорити про те, що диктатура є потрібною формою правління в кризові перехідні епохи? Чи була вона необхідна Франції в 1793-1794 рр.?

Методичні рекомендації до теми : “Якобінська республіка”

Внаслідок повстання 31 травня – 2 червня 1793р., до влади у Франції прийшли якобінці. Студент повинен пам’ятати про неоднорідність якобінського блоку – це допоможе зрозуміти причини подальшого політичного розколу серед якобінців і боротьбу різних політичних угрупувань – ліві якобінці, дантоністи, робесп’єристи.

Важливим досягненням якобінського режиму є прийняття Конституції 1793 р., якою Франція проголошувалась республікою. Користуючись текстом Конституції, що поданий у хрестоматії, слід розкрити зміст документу і зробити порівняння текстів Конституцій 1791 і 1793 рр. Яка конституція більш повно відповідала змісту “Декларації прав людини і громадянина”?

Серйозного підходу вимагає вивчення питання про формування якобінської диктатури. Спираючись на усвідомлення того факту, що диктатура була об’єктивним і закономірним явищем революції, студент з’ясовує внутрішні і зовнішні причини її проголошення, а також методи і засоби її реалізації. Ретельного вивчення потребує і режим революційного терору, що панував у Франції в період якобінської диктатури. Потрібно з’ясувати, проти яких верств населення він був спрямований, які органи влади реалізовували даний режим, які завдання виконували, і чи адекватні були методи і цілі, проголошені якобінцями.

В четвертому питанні студент розкриває найважливіші заходи якобінців, особливо роблячи акцент на вирішенні аграрного питання.

Суперечливі заходи якобінців неминуче вели до їхньої поразки. Режим якобінської диктатури не задовольняв всі верстви населення. Поглиблюється розкол в таборі якобінців. Ліквідація зовнішньої загрози також зняла потребу у сильній владі. Це і стало причиною перевороту 9 термідора.

Підводячи підсумок вивченої теми, студент з’ясовує місце якобінської диктатури в демократичному русі Французької революції. Особливий акцент робиться на неоднозначності оцінок даного режиму в сучасній історіографії.

Семінарське заняття № 11

(2 год)

Тема семінарського заняття: Термiдорiанський режим та Директорія

Мета: проаналізувати причини падіння якобінської диктатури та встановлення Термідоріанського режиму та Директорії, вивчити внутрішню та зовнішню політику французької влади в 1794–1799 рр.

П л а н

1. Внутрiшня i зовнiшня полiтика термiдорiанського конвенту.

2. Конституцiя 1795 р.

3. Г. Бабеф i “Змова рiвних”.

4. Вiйни Французської республiки за роки Директорiї.

Тема реферату: Шарль Марiс Талейран.

Рекомендована література *:

Основна: 1, 2, 8, 9, 12, 13,14, 26-35. Додаткова: 9-20.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]