Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
seminarski_po_Frantsuzkiy_revolyutsiyi.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
23.11.2019
Размер:
56.83 Кб
Скачать

Контрольні завдання до теми.

Опрацювати працю Ш.М. Талейрана „Мемуари”, звернувши увагу на: Талейран – політик новоєвропейської генерації.
  1. Які причини повалення якобінської диктатури?
  2. Чим можна пояснити неспроможність термідоріанського конвенту розв’язати економічну ситуацію в країні?
  3. Які ідеї французьких просвітників було втілено в Конституції 1795 року?
  4. Які цілі переслідував Гракх Бабеф?
  5. Чи можна вважати перемоги у війнах Директорії виключно заслугою Наполеона Бонапарта?

Методичні рекомендації до теми : “Термідоріанський режим”

У визначений період до влади приходить так звана “термідоріанська” буржуазія. Студенту потрібно пояснити значення цього терміну. Ними були скасовані одіозні закони якобинського режиму, що сприяло деякій лібералізації суспільства. Але разом з тим відбувся різкий наступ на лівий табір революції, що в свою чергу активізувало праве крило – монархістів. І хоча прихід до влади термідоріанської буржуазії не означав завершення революції, все ж таки слід відмітити, що революція з цього часу йде по низхідній лінії.

Користуючись хрестоматією, слід розглянути зміст Конституції 1795 р., яка закріплювала у Франції республіканський лад, але скасовувала загальне виборче право, відновлювала майновий ценз. Конституцію 1795 р. необхідно вивчати в порівнянні з Конституцією 1793 р. і у відповідності до Декларації прав людини і громадянина.

Політика Директорії ігнорувала інтереси соціальних низів, що сприяло розвиткові руху “За революцію в ім’я рівності”, більш відомого як “змова Бабефа”. Потрібно добре усвідомити суть програми бабувістів, її історичне значення, розкрити шляхи і методи досягнення поставлених цілей.

Зовнішня політика Директорії характеризувалася постійними війнами. Особливо яскраво в цей період проявив себе молодий французький генерал Наполеон Бонапарт. В четвертому питанні слід висвітлити італійський та єгипетський походи Наполеона. В цей час війни втрачають свій революційний характер, стають загарбницькими, грабіжницькими. Визначте причину такого переходу; яку роль зіграли ці походи в становленні політичної кар’єри Наполеона.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]