Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
shpori_gotovi_bileti (2).doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
21.09.2019
Размер:
1.2 Mб
Скачать

2.Інституціональний аналіз економічних процесів

Інституціональна теорія намагається дати відповіді на питання:Чому економічні організації діють у різних формах?Як повинні співіснувати в сучасній економіці ринкові та ієра­рхічні принципи організації, адже відомо, що всередині організацій принципи ринкової економіки не діють?

За інституціональною теорією, фірма - це коаліція влас­ників скооперованих факторів виробництва, пов'язаних між собою контрактними зобов'язаннями, які направлені передусім на най­краще використання інтерспецифічних ресурсів та мінімізацію трансакційних витрат.В основу фірми як економічної організації покладено систему контрактів, які укладаються між власниками певних ресурсів. Ре­сурси ділять на три групи:1.Загальні ресурси, цінність яких не залежить від того, чи знаходяться вони в даній фірмі чи ні.2.Специфічні ресурси, які всередині фірми цінуються вище, ніж за її межами.3.Інтерспецифічні ресурси - взаємодоповнюючі до найбіль­шого ефекту ресурси, максимальна цінність яких досягається тільки в даній фірмі.

Трансакційні витрати - це витрати у сфері обміну, пов'язані з передачею прав власності. Виділяють такі форми трансакційних витрат:1.Витрати, пов'язані з пошуком, збиранням, обробкою та ана­лізом економічної інформації. 2.Витрати, пов'язані з пошуком партнерів, веденням перего­ворів та укладанням контрактів.3.Витрати, пов'язані із стандартизацією і контролем виконан­ня вимог стандартів.4.Витрати, пов'язані із захистом прав власності. 5.Витрати, пов'язані з опортуністською поведінкою партне­рів, тобто невиконанням ними контрактних зобов'язань.

Ефективність дії ринкового механізму в основному залежить від волі і бажань людей. У суспільстві відносини між людьми коор­динуються через структуру прав, морально-етичних норм, економічних стимулів і т. д. Тобто існує система інститутів, які дають змогу людям координувати та структурувати свою діяльність.

Інститути - це формальні і неформальні норми та правила поведінки, що розробляються та встановлюються державою і суспі­льством.

Інституціональне середовище функціонування економічних суб'єктів в основному визначається правами власності.

Права власності - це санкціоновані норми поведінки, що ре­гулюють відносини між людьми з приводу використання ними еко­номічних благ. Ефективність цих норм залежить від панівної в сус­пільстві форми власності і від структури форм власності (державна, комунальна та приватна), що склалася, та тенденцій її розвитку.

На зміст інституціональної системи впливають також зовнішні ефекти (витрати або вигоди від ринкових операцій, що не отримали відображення в цінах) і громадські блага (блага, споживання яких не можна обмежити лише для осіб, що платять за них).

3. Тест відкритого типу:

3.1. Недосконала конкуренція – це конкуренція між крупними компаніями (всередині монополізованого сектора, між членами групових монополій) і дрібними та середніми фірмами

3.2. Фірма – це самостійний господарський суб'єкт, що має право юридичної особи і здійснює виробничу, науково-дослідну та комерційну діяльність з метою одержання прибутку

5.Дано: W=300грн. Р=30грн. Знайти L

L, к-сть робітників

1

2

3

4

5

6

ТР, сукупний продукт

15

20

33

38

41

43

Розвязок: знайдемо МР= ТР/ L:

МР1=15; МР2= 5; МР3= 13; МР4= 5; МР5= 3; МР6= 2. Знайдемо MRP=MP*P (грн.): MRP1= 450; MRP2= 150; MRP3= 390; MRP4= 150; MRP5= 90; MRP6= 60. Фірма найме таку кількість робітників, за якої MRP W. При наймі 3-го робітника MRP=390 грн., W=300грн.; MRP>W. В-дь: фірма найме 3 робітника.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]