Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
shpori_gotovi_bileti (2).doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
21.09.2019
Размер:
1.2 Mб
Скачать

2. Аналіз ефективності на ринках досконалої конкуренції

Для того, щоб фірма на ринку досконалої конкуренції перебувала у стані довгострокової рівноваги, потрібно виконання таких умов:

  • Фірма не повинна мати причин для зниження обсягів виробництва за певних заданих розмірів підприємства.

  • Кожна фірма повинна бути задоволена розмірами наявного у нею підприємства

  • Не повинно існувати мотивів, що спонукатимуть нові фірми до входження в галузь чи старих - до виходу з неї

Ціни стандартизованого продукту, що виробляється фірмами в немонополізованій галузі, визначається попитом і пропозицією на ринку.

Конкурентна ціна - це ціна, за якої кількість товару, що знаходить попит, дорівнює кількості, що пропонується. В умовах досконалої конкуренції окрема фірма не впливає на ціну рівноваги. Галузева пропозиція дорівнює сумі пропозицій всіх фірм, що утворюють галузь

Нові фірми будуть входити в галузь, якщо прибуток у цій галузі перевищує той, який вони можуть отримати в інших галузях. Якщо економічні прибутки в галузі мають від’ємне значення, це означає, що фірми не можуть покрити свої альтернативні витрати оскільки вони можуть отримати більше, коли використають кращу з можливостей вкладення засобів, то фірми виходить із галузі.

Щоб ліквідувати стимул для нових фірм вступати в галузь чи для функціонуючих фірм збільшити обсяг виробництва, ціни повинні бути зменшенні до мінімально можливих. Водночас, коли фірми на вільному ринку зазнають збитків, ціни повинні підніматися, оскільки Р<LАСmin , фірми будуть виходити з галузі.

    1. Домашнє господарство – це окрема господарююча одиниця, що складається з однієї або групи осіб, об’єднаних місцем проживання і спільним бюджетом, яка є власником і постачальником ресурсів в економіку та одержує натомість кошти для придбання необхідних благ з метою забезпечення своєї життєдіяльності.

3.2 Загальна ринкова рівновага – досягається в результаті подолання незбалансованості окремих, але взаємозалежних ринків.

5.Таблиця 1. Ситуація на ринку банківських послуг:

Ціна послуги грн.

Обсяг попиту,

Обсяг пропозиції,

8

70

10

16

60

30

24

50

50

32

40

70

40

30

90

Виходячи з даних таблиці, графічно зобразіть та дайте відповідь на такі запитання:

а) Якщо ціна за послугу дорівнюватиме р=8 грн., що характерно для даного ринку: надлишок, чи дефіцит, який їхній обсяг?

б) Якщо ціна за послугу дорівнюватиме р=32 грн., що характерно для даного ринку: надлишок, чи дефіцит, який їхній обсяг?

Розв’язок: а) при Р= 32грн.,Qd>Qs, тобто виникає ситуація дефіциту, який становить 70-10=60тис.послуг/рік; б) при Р=32грн, Qd>Qs, тобто виникає ситуація надлишку, який становить 70-30=40 тис.послуг/рік Відповідь: а) розмір дефіциту 60тис.пос./рік; б) розмір надлишку 40 тис.пос./рік.

Білет 4

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]