Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
perelik_pitan.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
20.09.2019
Размер:
274.43 Кб
Скачать

13. Принципи функціонування ств.

Принцип законності передбачає забезпечення прав та порядку між суб’єктами соціально – трудових відносин, контроль за дотриманням цих прав на основі норм, що містяться в законах, постановах уряду, указах Президента та інших правових документах.

Принцип загальності є визначальними у механізмі соціального захисту, означає поширення соціального захисту на всіх осіб: працюючих, безробітних, непрацездатних, незалежно від соціального статусу. Однак, в умовах кризи, різкої поляризації суспільства на багатих і бідних, підходи до реалізації механізму соціального захисту повинні бути диференційовані.

Принцип адресності передбачає створення механізму реалізації адресної програми соціального захисту населення, оскільки закони в Україні часто реалізуються лише у формі декларацій. у трудових відносинах.

Принцип солідарності передбачає спільну відповідальність людей, засновану на особистій відповідальності, згоді, єдності інтересів. Принцип солідарності стимулює прояв особистої ініціативи і відповідальності у кожного учасника соціально-трудових відносин.

Принцип субсидарності заснований на особистій відповідальності кожного суб'єкта соціально-трудових відносин, який стимулює прагнення людини до самовідповідальності і самореалізації, а не перенесення відповідальності на державу, суспільство.

Принцип партнерства передбачає захист власних інтересів суб'єктами соціально-трудових відносин на основі партнерства з державою.

Принцип конфлікту свідчить про загострення і протиріччя у трудових відносинах

13Регулювання ств в перехідній економіці.

14.Механізм функціонування ств.

Основною метою функціонування механізму соціально-трудових відносин е підвищення рівня соціально-економічного розвитку кожного регіону країни, яке забезпечується внаслідок активізації діяльності суб'єктів господарювання: населення, держави та підприємств. Значний вплив на функціонування механізму здійснює держава у вигляді законодавчої влади та програм соціально-економічного розвитку регіону та державну цілому. Законодавча влада базується на сукупності законів стосовно функціонування всіх суб'єктів господарювання.

Програми соціально-економічного розвитку регіону та держави вирішують низку завдань, а саме:

— зменшення кількості збиткових підприємств регіонів;

— зростання чисельності суб'єктів підприємницької діяльності;

— збільшення грошових надходжень до бюджету;

— формування розвинутої інфраструктури регіонів;

— забезпечення продуктивної зайнятості;

— збільшення товарообігу підприємств у кожному регіоні країни;

— підвищення добробуту та соціальної захищеності населення.

Вирішення перерахованих вище завдань здійснюється за допомогою розробки та впровадження програм щодо підтримки підприємницької діяльності, активізація якої дасть змогу з одного боку, збільшити кількість робочих місць і тим самим зменшити наявний рівень безробіття, а з іншого — приведе до збільшення грошових надходжень до бюджету та підвищення життєвого рівня населення.

Таким чином, розглядаючи функціонування механізму соціально-трудових відносин, не можна абстрагуватися від економічної сфери суб'єктів господарювання. Розвиток економічної сфери таких суб'єктів формує соціально-трудові відносини.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]