Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
perelik_pitan.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
20.09.2019
Размер:
274.43 Кб
Скачать

11. Соціально-трудові відносини: суть, місце в системі ринкової економіки.

Соціальні відносини - це відносини, які формуються та реалізуються у соціальній сфері суспільства, тобто ті, що характеризують соціальні умови життя людей, умови формування та розвитку особистості ( рівень доходів, рівень освіти, стан здоров’я, трудова активність).

Трудові відносини – це відносини між людьми, які виникають в процесі їх трудової діяльності.

Соціально - трудові відносинице система соціальних відносин, яка формується між соціальними спільнотами та окремими особистостями і реалізується у трудовій сфері.

Соціально – трудові відносини, як система, складається з таких елементів:

Суб'єкти соціально-трудових відносин.Предмети соціально-трудових відносин.

Типи соціально-трудових відносин.Принципи соціально-трудових відносин.

12. Сторони, суб’єкти і органи соціально-трудових відносин (ств).

Провідними складовими системи соціально-трудових відносин є їх сторони і суб'єкти. І сторонами, і суб'єктами соціально-трудових відносин називають найманих працівників, роботодавців і державу. Відмінність між цими поняттями полягає в тому, що сторони соціально-трудових відносин є носіями первинного права у цих відносинах, а суб'єкти можуть володіти як первинними, так і делегованими первинними носіями правами.

Наприклад, найманий працівник як сторона і носій первинного права у соціально-трудових відносинах може реалізовувати свої права та інтереси безпосередньо (укладаючи трудову угоду з роботодавцем). Разом з тим наймані працівники можуть утворювати організації ті делегувати їм свої права і повноваження. Ці організації будуть реалізовувати делеговані найманими працівниками права на виробничому, галузевому чи інших рівнях як суб'єкти - представники сторони найманих працівників у соціально-трудових відносинах.

Кількість сторін соціально-трудових відносин не може бути більшою трьох (наймані працівники, роботодавці і держава), тоді як число суб'єктів цих відносин може бути більшим за рахунок носіїв делегованих прав (об'єднань найманих працівників і роботодавців, їхніх представницьких органів, різних державних органів та інше).

Суб’єктами соціально – трудових відносин є: найманий працівник, спілки найманих працівників (профспілка), роботодавець, спілка роботодавців і держава.

Найманий працівник- це особа, що уклала трудовий договір ( контракт) з роботодавцем на виконання роботи відповідно до своєї освіти, здоров'я, спеціальності, кваліфікації досвіду роботи, навичок. Суб'єктами соціально-трудових відносин можуть бути лише ті працівники у яких є колективні чи індивідуальні договори із роботодавцем і відповідно певний правовий захист.

Роботодавець - це особа, що наймає для виконання роботи одного або декількох працівників. У соціально – трудових відносинах роботодавця представляє керівник підприємства, організації який діє від їхнього імені і представляє їхні інтереси.

Профспілка - це незалежна від держави, працедавця і його представників організація працівників. Вона створюється для захисту соціальних, економічних і трудових інтересів трудящих.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]