Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
perelik_pitan.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
20.09.2019
Размер:
274.43 Кб
Скачать

4.Населення і його відтворення.

Населення - це сукупність людей, що прож. на певній території,а також є джерелом формув. трудових рес. Особливістю є те що населення одночасно формує попит на прод. та послуги що виробляють трудові ресурси. Населення є самовідтвор. рес. Діяльність супроводж. саморозвитком.

Для населення хар. такі рухи:

  • природній - рез. процу народжув. та смертності

  • міграційний-пов”яз. з проц. просторового пересування нас., що зумовл. політ., економ., соц. процесами. Міграція може бути зовн. та внутрішня.

  • соціальний-полягає у зміні осв., професійної, націон. структури нас.

  • економічний рух пов”яз із зміною трудової активності нас., що сприяє відповідному збільшенню або зменш труд. рес.

Відтворення населення — це історично і соціально економічно обумовлений процес постійного і безперервного поновлення людських поколінь.

Демографічними факторами формування трудових ресурсів регіону (обл., країни) є інтенсивність відтворення населення, що залежить від рівня народжуваності – режиму відтворення ( розширене - перевищ. кількості народж. над числом смертей на 1000 осіб нас, просте відтв. - відсутність приросту чис. нас, звужене – абсолютне зменшення) і міграційних процесів.

Характеризують процес відтворення населення такі показники: Коефіцієнт народжуваності, Коефіцієнт смертності, Коефіцієнт фертильності, Коефіцієнт механічного приросту, Коефіцієнт природного приросту, Коефіцієнт загального приросту, Коєфіцієнт життєвості, Середній темп росту населення, Середній темп приросту населення.

5.Людські ресурси: суть і зміст.

Людські ресурси — специфічний і найважливіший з усіх видів економічних ресурсів. Як фактор економічного розвитку людські ресурси — це працівники, що мають певні професійні навички і знання і можуть використовувати їх у трудовому процесі. Вивчення людських ресурсів має велике значення для оцінки ринку праці й розробки відповідної демографічної політики з метою впливу на процеси відтворення населення та його зайнятості.

Специфіка людських ресурсів полягає в наступному: І) люди не лише створюють, а і споживають матеріальні та духовні цінності; 2) багатогранність людського життя не вичерпується лише трудовою діяльністю, щоб ефективно використовувати людську працю, потрібно завжди враховувати потреби людини як особистості; 3) науково-технічний прогрес і гуманізація суспільного життя стрімко збільшують економічну роль знань, моральності, інтелектуального потенціалу та інших особистих якостей працівників, які формуються роками і поколіннями, а розкриваються людиною лише за сприятливих умов.

6.Трудовий потенціал.

Трудові рес-це форма вираження людських ресурсів,що являє собою один із видів ресурсів економ поряд із матеріальними .

Трудові рес-це частина працездатного населення, яка володіє працездатними і розумовими здібностями і знаннями, необхідними для здійснення корисної. діяльності.

Ефект. викор тр рес залеж від складу труд рес за статтю, віком,освітою, професіоналізмом, і тд.

Тр рес, що розгул з урахув таких параметрів, явл собою труд потенціал.

Тр потенц - це сукупність кількісних і якісних характеристик, здібностей і можливостей трудоактивного населення, які реалізуютьяс в межах і під впливом існуючої системи відносин.

Тр потенц хар певні можл, які можуть бути використ.для досягн певної цілі. Дані можл не є вел постійн.і може змінюватись в залежн від демогр. відтвор, здоров”я ,міграції та ін. За умов існ без роб зрост величина нереалізов трудового пот.

ТП окремого працівника – це його можлива трудова дієздатність. Його ресурсні можливості у сфері праці. Таким чином, трудовий потенціал виражає, з одного боку, можливості участі працівника або всіх членів колективу підприємства в суспільно корисній діяльності, з іншого – характеристику якостей працівників, що відображає рівень розвитку їх здібностей.

ТП виражає, з одного боку, можливості участі працівника або всіх членів колективу підприємства в суспільно корисній діяльності як специфічного виробничого ресурсу, з іншого- характеристику якостей працівників, що відображають рівень розвитку їхніх здібностей, придатності і підготовленості до виконання робіт певного виду і якості, ставлення до праці.

ТП підприємства – величина непостійна. Його кількісні та якісні характеристики змінюються під впливом як об”єктивних факторів, так і управлінських рішень.

Параметри ТП колективу під-ва:

1) параметри виробничих складових ТП: чисельність персоналу, кількість робочого часу,професійно-кваліфікаційна структура, підвищення та оновлення професійного рівня, творча активність.

2) параметри, що характеризують соціально-демографічні складові ТП: статево-вікова структура; рівень освіти, сімейна структура, стан здоров’я. ТП під-ва- величина непостійна.

Його кількісні і якісні характеристики змінюються під впливом як об’єктивних факторів ( змін у речовому компоненті виробництва, трудових відносинах), так і управлінських рішень.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]