Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
perelik_pitan.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
20.09.2019
Размер:
274.43 Кб
Скачать

31. Методи нормування праці.

Нормування праці - це процес визначення, впровадження і перегляду норм праці.

У практиці нормування праці застосовують такі методи: сумарний (дослідно-статистичний), розрахунково-аналітичний, мікроелементний    За допомогою аналітичного методу установлюються технічно-обґрунтовані та оптимальні норми праці, які є прогресивними. На основі сумарного (дослідно-статистичного) методу встановлюються дослідно-статистичні норми, які широко застосовуються на практиці у зв’язку з простотою розрахунку.    Сутністю сумарного (дослідно-статистичного) методу є те, що норма встановлюється в цілому на операцію без розчленування її на складові елементи. За цим методом норми визначають на основі статистичних даних про фактичні затрати часу за минулий період або порівняння якоїсь операції з аналогічними операціями.

При аналітичному (розрахунково-аналітичному) методі операцію попередньо розчленовують на елементи. Норму часу в цьому разі розраховують на кожний елемент операції. Цей метод нормування дає значно точніші результати, ніж сумарний. Він є основним методом для масового і серійного типів виробництва, тобто для тих умов, коли одна операція повторюється багато разів.

32. Норми часу, норми виробітку, норми обслуговування, норми підлеглості.

Норма праці – це максимально допустимі затрати праці на виконання окремої роботи чи операції.

Найбільш поширеними є такі види норм праці:

  • Норма виробітку.

  • Норма часу.

  • Норма обслуговування.

  • Норма керованості.

  • Норма чисельності.

Норма виробіткувир) — це визначений обсяг робіт (одиниць продукції), який працівник або група працівників (зокрема, бригада) відповідної кваліфікації зобов'язані виконати за одиницю робочого часу: Нвир = Тзм./ Нч.

де Тзм — робочий час за обліковий період, (годину, робочий день, зміну, місяць); Нч — норма часу на виготовлення одиниці продукції.

Норма часу (Нч) — це величина витрат робочого часу на виконання одиниці роботи працівником або групою працівники (зокрема, бригадою) відповідної кваліфікації за певних організаційно-технічних умов. Нчоп+ Тобсл+ Твідп+ Тперер+ Тпз

де Нч — норма часу на виготовлення одиниці продукції; Топ — затрати оперативного часу; Тобсл — витрати часу на обслуговування робочого місця; Твідп — перерви на відпочинок і особисті потреби; Тперер — регламентовані перерви з організаційно-технічних причин; Тпз — витрати підготовчо-завершального часу.

Норма часу в умовах серійного і масового виробництва виступає як норма штучного часу (Тшт.)

Тшт. =Топ+ Тобсл+ Твідп+ Тперер

Норма часу в умовах дрібносерійного і одиничного виробництва виступає як норма штучно- калькуляційного часу:

Тшт.к = Тшт. + Тпз / n ,де

n - кількість деталей в партії ,шт.

Норма обслуговування (Нобсл) — це кількість виробничих об'єктів (одиниць устаткування, робочих місць і т. ін.), які працівник або група працівників (зокрема, бригада) відповідної кваліфікації зобов'язані обслужити протягом одиниці робочого часу. Н о6слзмч о6сл

 де Тзм — робочий час виконавців нормованої роботи за обліковий період (годину, робочий день, зміну, місяць);

Нч о6сл — норма часу обслуговування одиниці устаткування.

Нормативи підлеглості — це регламентовані величини, що визначають співвідношення між кількістю керівників та кількістю підпорядкованих їм працівників. Найчастіше вони використовуються для визначення кількості керівників первинних ланок – бригадирів, майстрів, старших майстрів, тощо.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]