Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
perelik_pitan.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
20.09.2019
Размер:
274.43 Кб
Скачать

2,Взаємозв’язок епств з іншими дисциплінами.

Дисципліна “Економіка праці і соціально- трудові відносини”, пов’язана з низкою інших галузей економічної науки, зокрема:

соціологія праці, демографія, психологія праці, фізіологія праці, організація праці, гігієна праці, управління персоналом, трудове право, статистика, економічна теорія, соціальна політика, економіка підприємства, економіка освіти, управління трудовими ресурсами.

“Економіка праці” пов’язана із економікою підприємств, оскільки розглядає питання управління персоналом, його організації, мотивації, нормування й оплати праці у контексті основних техніко-економічних показників діяльності суб’єктів ринку. Вона також використовує основні положення, підходи і прийоми економічної статистики. Питання, пов’язані з проблемами в галузі трудових ресурсів, соціальної політики і соціального партнерства, тісно переплітаються з програмними питаннями дисциплін “Державне регулювання економіки”, “Соціальна політика” та “Трудове право”. Питання динаміки населення і трудових ресурсів ґрунтуються на положеннях дисципліни “Демографія”. Торкаючись питання регулювання попиту та пропозиції на робочу силу, “Економіка праці” запозичає теоретичні основи з дисциплін “Ринок праці” і “Міжнародний ринок праці”. Аналогічно перетинається “Економіка праці” з дисципліною “Менеджмент продуктивності”, у якій докладно розглядаються питання управління чинниками виробництва з метою підвищення продуктивності на різних рівнях управління економікою.

  1. Підприємництво- як особливий вид трудової діяльності

Підприємництво — явище, яке необхідно характеризувати з економічної, психологічної, політичної точок зору.

Підприємництво — самостійна, ініціативна господарчо-фінансова діяльність громадян, спрямована на отримання доходів (прибутків), здійснюється від свого імені, на свій власний ризик та під особисту майнову відповідальність, або від імені та під майнову відповідальність юридичної особи — підприємства (організації).

Підприємництво — за своєю суттю — це активна творча діяльність бізнесмена, саме цим підприємницька діяльність відрізняється від звичайної трудової діяльності.

Підприємництво — як особливий вид діяльності характеризується наступними ознаками:

 свобода вибору напрямків та методів діяльності;

 наявність постійного ризику;

 орієнтація на досягнення комерційних успіхів;

 інноваційний характер діяльності;

Необхідно звернути увагу на три основні функції підприємницької діяльності:

 ресурсна (формування та ефективне використання капіталу, трудових, матеріальних, інформаційних ресурсів);

 організаційна (організація маркетингу, збуту, реклами);

 творча (новаторські ідеї, збирання та активне використання ініціативи, уміння ризикувати). Разом с цим, в економічній літературі зустрічаються інші тлумачення "підприємництва".

Підприємництво — це стиль, тип поведінки господарника. Підприємництво — це комплекс функцій, спрямованих на розвиток, удосконалення та відновлення підприємства.

Суб'єкти підприємницької діяльності: громадяни України та інші юридичні особи, підприємства всіх форм власності. Об'єкти підприємницької діяльності:

 товар;

 продукт;

 послуга.

Види підприємництва за використанням праці:

 без наймання праці;

 із використанням праці;

 без утворювання юридичної особи;

 з утворюванням юридичної особи. Принципи підприємництва:

 вільний вибір діяльності;

 добровільність притягнення майна та коштів юридичним особам та громадянам;

 самостійність формування програм у виборі постачальників, цін, робітників;

 право використання природних, фінансових, матеріальних, трудових ресурсів з урахуванням законодавства;

 вільне використання прибутку;

 самостійна зовнішня економічна діяльність (ЗЕД). Підприємництво, як форма ініціативної діяльності, може бути представленим: різними видами виробничої діяльності; різноманітними видами торгівельної діяльності; діяльністю по наданню інших послуг; комерційним посередництвом.

Форми підприємництва: індивідуальна, колективна.

Типи підприємництва: малий бізнес, спільне підприємство, корпоративне на акціонерній формі власності.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]