Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
perelik_pitan.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
20.09.2019
Размер:
274.43 Кб
Скачать

37. Заробітна плата: суть, форми і системи.

Відповідно до Закону України "Про оплату праці", заробітна плата –це винагорода, обчислена, як правило, у грошовому виразі, яку за трудовим договором власник або уповноважений ним орган виплачує працівникові за виконану ним роботу. Розмір заробітної плати залежить від складності та умов виконуваної роботи, професійно-ділових якосте працівника,результатів його праці та господарської діяльності підприємства.

Заробітна плата має дві форми: відрядну та погодинну. Кожна з форм зарплати має свої системи.

Відрядна заробітна плата це форма оплати праці, при якій вона нараховується за кожну одиницю виробленої продукції. Всередині відрядної форми можуть використовуватися проста відрядна,   відрядно-прогресивна,     відрядно-преміальна    системи зарплати. 

Погодинна форма заробітної плати застосовується там, де продукту слід виробляти саме стільки, скільки того вимагає технологія, наприклад, при конвеєрному виробництві. Існує погодинно-нормативна і погодинно-преміальна системи заробітної плати. Перша передбачає оплату за відпрацьований час та при виконанні встановлених нормативів, а друга - ще й додаткову виплату премій за економію витрат, досконаліші форми організації праці, підвищення якості продукції тощо

38. Функції заробітної плати.

Функція заробітної плати – це її призначення, роль, складова сфери практичної діяльності в узгоджені і реалізації інтересів головних суб’єктів соціально-трудових відносин – найманих працівників і роботодавців.

Відтворювальна функція полягає у забезпеченні працівників та членів їх родини необхідними життєвими благами для відновлення витраченої в процесі виробництва робочої сили та для відтворення поколінь

 Стимулююча функція заробітної плати полягає у встановленні залежності розміру заробітної плати від особистого вкладу працівника та результатів діяльності всього колективу підприємства.

Оптимізаційна функція забезпечує певні пропорції в зростанні рівнів заробітної плати та продуктивності праці.

Регулювальна функція вирішує проблеми регулювання вартості робочої сили на ринку праці під впливом співвідношення її попиту та пропозиції і розподілу трудових ресурсів за регіонами, галузями, підприємствами з урахуванням як особистих інтересів працівника щодо сфери прикладання своєї праці та інтересів ринкового виробництва, зумовлених економічною кон’юнктурою.    Соціальна функція покликана забезпечити рівну заробітну плату в однакових умовах праці та усунення будь-якої дискримінації в оплаті праці. Реалізація цієї функції забезпечується поєднанням державного та договірного регулювання заробітної плати.

39.Тенденції вдосконалення оплати праці в Україні.

40. Економічний аналіз в соціально-трудовій сфері.

41. Суть і значення аудиту в сфері праці.

Аудит у трудовій сфері - це систематичний контроль за станом праці, його оцінка, рекомендації щодо покращення використання трудових ресурсів на підприємстві.

Метою аудиту у сфері трудових ресурсів є контроль за виконанням підприємствами

1) трудового законодавства, законодавства у сфері оплати праці.

2) правильності відображення господарських операцій в обліку.

  • Об'єктом аудиту в трудовій сфері є трудовий колектив, персонал підприємства, його діяльність, витрати на оплату праці.

  • Завданням аудиту є встановлення:

  • правильності розрахунків за виконані роботи й послуги; правильності визначення обсягів робіт;

обгрунтованості виплат заробітної плати за трудовими угодами;

  • правильності оформлення трудових угод;

  • обгрунтованості розмірів додаткової оплати і премій;

  • виконання встановленого порядку віднесення витрат на оплату праці на собівартість продукції;

правильності визначення розміру оподатковуваного сукупного доходу

Аудит структури персоналу перевіряє ;кадровий потенціал підприємства: вік, стать, майстерність, кваліфікаційний склад;умови прийому та плинність кадрів.

При аудиті системи підготовки кадрів особлива увага приділяється:практиці комплектування й добору кадрів;

порядку підготовки й перепідготовки кадрів;застосуванню основних елементів організації праці;оцінювання персоналу;

перспективам службового зростання працівників.

При аудиті оплати праці перевіряють : системи оплати праці;умови й диференціацію оплати праці;оплату за результатами праці;участь працівників у прибутках;нарахування премій

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]