Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Глава 5. Система обробки текстової інформації....doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
19.09.2019
Размер:
8.73 Mб
Скачать

5.19. Створення предметного покажчика

Предметний покажчик містить перелік термінів документа. Зазвичай, він розташовується в кінці документа, брошури, або книги.

Д ля створення предметного покажчика необхідно спочатку визначити ті слова або словосполучення в тексті, які увійдуть до предметного покажчика. Для цього виділяють перше слово (наприклад, «створення змісту»), активізують команди „Вставка”  „Посилання”  „Зміст і покажчики... ”, вкладку „Покажчик”, кнопку „Позначити”. В результаті, на екрані дисплея з'являється вікно (рис. 5.42), в якому в полі „Основний” виділене слово­сполучення вже зазначено.

5.42. Створення предметного покажчика

Активізувавши кнопку „Помітити”, далі в документі виділяють наступне слово або словосполучення (наприклад, «створення предметного покажчика») і знову активізують кнопку „Помітити”. Таким чином виділяють та помічають інші слова усього документа.

При цьому, під час виділення, після зазначених слів, система автоматично приписує службові символи, за допо­могою яких розізнаються терміни предметного покажчика. Ці службові символи можна переглянути після активізації кнопки „Недруковані знаки” . Якщо визначений термін не потрібно дода­вати у предметний покажчик, то ці службові символи вилучають. Після визначення всіх термінів, активізують коман­ди „Вставка”  „Посилання”  „Зміст і покажчики... ”,  вкладку „Покажчик”, змінюють у разі необхідності кількість стовпчиків (якщо мало термінів, як у наведеному прикладі), вибирають вид предметного покажчика, та активізують кнопку „ОК”. У місці розташування курсору, з'явиться створений предметний покажчик виду: створення змісту, створення предметного покажчика.

5.20. Створення списку ілюстрацій

Список ілюстрацій – це список, елементами якого є назви, розміщені під рисунком, таблицею, формулою.

Д ля автоматичного створення списку ілюстрацій в документі мають бути назви вище перелічених об'єктів. Для їх створення активізують команди „Вставка”  „Назва”. У вікні, що з'явиться на екрані дисплея (рис. 5.43), відкривають перелік „постійна частина”, вибирають потрібну назву, активізують кнопку „ОК”.

Рис. 5.43. Створення назв об'єктів

Аналогічно створюють назви під іншими об'єктами. Всі створені назви мають стиль „Назва об’єкта” (кнопка „Стиль”). Після цього встановлюють курсор у потрібне місце документа та активізують команди „Вставка”  „Зміст і покажчики...”  вкладку „Список ілюстрацій”,  вибирають вид списку та активізують кнопку „ОК”.

5.21. Створення складних математичних виразів за допомогою редактора формул Місrosoft Equation 3.0

До таких виразів можна віднести, наприклад, функцію:

Y =

С творення цього математичного виразу здійснюється за допомогою редактора формул Місrosoft Equation 3.0 наступним чином. У рядку головного меню активізують команди „Вставка”  „Об'єкт”  вкладку „Створення”. В результаті, на екрані дисплея з'явиться перелік типів об'єктів, які можуть бути вставлені (рис.5.44). Для створення математичних формул треба виділити в переліку редактор формул Місrosoft Equation та натиснути кнопку „ОК”.

Рис. 5.44. Вставка об'єкта

Після активізації кнопки „Місrosoft Equation 3.0” (Редактор формул) на екрані дисплея з'явиться панель „Формула” (рис. 5.45), що містить кноп­ки з групами шаблонів, а в позиції курсору - рамка для введення інформації. Потрібний шаблон вибирається курсором із групи, після чого у відповідні позиції уво­дять символи.

Рис. 5.45. Створення математичного виразу

Для наведеного прикладу виконують такі дії:

– з клавіатури вводять y =;

– в групі „Шаблони скобок” знаходять {;

– в групі „Шаблони матриць” знаходять такий символ, що створює форму для двох рівнянь;

– встановлюють курсор в місце для першого рівняння;

– в групі „Шаблони дробів і радикалів” знаходять шаблон кореня зі степенем;

– встановлюють курсор в місце для степеня та вводять його;

– встановлюють курсор під корінь та уводять змінну х;

– в групі „Шаблони верхніх і нижніх індексів” знаходять шаблон верхнього індексу;

– встановлюють курсор в місце верхнього індексу та вводять 2;

– встановлюють курсор в місце для другого рівняння;

– в групі „Шаблони дробів і радикалів” знаходять шаблон для створення дробу, вносять значення в чисельник і знаменник та умови для змінної х.

Після створення заданого виразу, необхідно клацнути лівою кнопкою миші поза рамкою, внаслідок чого відбудеться вихід із редактора формул. Для редагування створеного математичного виразу потрібно двічі клацнути лівою кнопкою миші на ньому.