Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Глава 5. Система обробки текстової інформації....doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
19.09.2019
Размер:
8.73 Mб
Скачать

5. Системи обробки тексту

Записування інформаційних повідомлень у вигляді тексту – один з найстаріших та найпоширеніших методів їх зберігання. У давнину люди записували тексти очеретяними паличками на табличках із сирої глини, етилом на папірусі, гусячими перами на пергаменті та папері. Копії з книжок робили вручну.

З появою у XV ст. книгодрукування, з’явилась можливість виготовляти друковану продукцію масовими тиражами. Проте механічний засіб автоматизації ручного письма, друкарську машинку, було винайдено значно пізніше – у 60-х роках ХІХ ст. Відразу після цього виникла нова, переважно жіноча професія – машиністка. Вона стала дуже поширеною, адже для швидкого набору тексту потрібно було володіти десятипальцевим методом і друкувати без помилок, оскільки в разі одного неправильного удару по клавішах доводилося передруковувати всю сторінку.

Сьогодні ж, коли в нашому розпорядженні є комп'ютери, програми для введення й редагування тексту та принтери, кожен без особливих зусиль може створювати тексти будь-якої складності, оформлювати їх за своїми уподобаннями й роздруковувати в багатьох примірниках.

Зручність і ефективність застосування комп'ютерів для підготовки текстів призвели до створення безлічі програм для обробки документів.

    1. Загальні поняття про системи обробки текстів та їх функції

Системи обробки  текстів – програми для створення, редагування і друку текстових документів.

До них відносяться: текстові редактори; текстові процесори; настільні видавничі системи.

Текстовий редактор – програма для введення, редагування і збереження у файлах неформатованого тексту (всі символи якого мають однакові параметри відображення).

Текстові редактори володіють обмеженим набором функцій обробки тексту. До них відносяться: Блокнот, WordPad.

Більш розвиненими можливостями з обробки текстів володіють програми текстових процесорів.

Текстовий процесор – програма, що забезпечує створення, редагування і збереження форматованого тексту у файлах. Такі файли можуть містити зображення, діаграми, таблиці, формули, звукові вставки, відеокліпи тощо.

Найбільш поширеними є текстові процесори: Лексикон, Слово и дело, Word Perfect, Microsoft Word.

Однак текстові процесори не настільки досконалі, щоб їх можна було використовувати для підготовки і друку книг, газет і журналів. Для цієї мети застосовуються програми, які отримали назву видавничих систем.

Настільна видавнича система (НВС) програма, за допомогою якої можна створювати високоякісні оригінал-макети, що містять текст і графічні зображення і призначені для тиражування в друкарні.

З видавничих систем найбільш популярними і доступними для роботи на персональному комп'ютері є програми PageMaker, QuarkXPress, Ventura Publisher.

Ми будемо вивчати основи роботи текстового процесора Microsoft Word, який відноситься до групи текстових процесорів документів і на модульній основі входить до складу пакета Microsoft Office. Основне призначення Microsoft Word – це професійна робота зі створення, редагування і макетування текстових документів.