Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Глава 4. Організація інформаційної бази системи...doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
19.09.2019
Размер:
252.93 Кб
Скачать

4. Організація інформаційної бази оброблення інформації

Створення інформаційних технологій має ґрунтуватися на додержанні таких принципів:

  • зручність виконання операцій для користувача;

  • мінімальні затрати ручної праці, пов’язаної з обробленням інформації;

  • можливість перевірки повноти і коректності розрахунків на ЕОМ;

  • мінімальні витрати часу за потреби відновлення інформації у разі її пошкодження;

  • забезпечення захисту інформації від несанкціонованого доступу та пошкодження.

Організаційно інформаційні технології реалізуються у двох варіантах: централізованого оброблення інформації або розподіленого оброблення інформації.

Розроблення інформаційної технології передбачає виділення в ній технологічних процесів та операцій.

Класифікація технологічних операцій

  1. За призначенням: виконавські та контрольні операції. Виконавські операції змінюють значення реквізитів або форму подання інформації, контрольні операції — перевіряють правильність виконавських операцій.

  2. За ступенем автоматизації: ручні, машинно-ручні (автоматизовані) та автоматичні операції.

  3. За функціонально-часовими характеристиками: операції зби­рання та реєстрації інформації; передавання інформації на оброб­лення; підготовки машинних носіїв; оброблення; видання результатів; розмноження результатів; передавання користувачу.

Залежно від способу поєднання технологічних операцій у технологічному процесі визначають тип технологічного процесу: операційний, предметний, змішаний.

В операційному технологічному процесі за окремими працівниками закріплюються одна (частіше) або декілька споріднених операцій з оброблення будь-яких видів інформації.

У предметному технологічному процесі за окремими працівниками закріплюються одна або декілька (частіше) споріднених операцій з оброблення інформації одного виду.

У разі змішаного типу побудови технологічного процесу частина операцій виконується за операційним типом, а частина — за предметним.

Поняття та зміст інформаційного забезпечення (із) іс обліку

Інформаційне забезпечення інформаційних систем обліку передбачає створення єдиного інформаційного фонду, систематизацію та уніфікацію показників і документів, розроблення засобів формалізованого опису даних тощо.

Інформаційне забезпечення — важливий елемент автоматизованих інформаційних систем обліку, призначений для відображення інформації, що характеризує стан керованого об’єкта і є основою для прийняття управлінських рішень.

У процесі розроблення інформаційного забезпечення варто визначити:

– склад інформації, що охоплює перелік інформаційних одиниць або сукупностей, потрібних для розв’язання комплексу задач;

– структуру інформації та перетворення її, тобто формування показників документів;

– характеристики руху інформації, тобто обсяг потоків, маршрути, терміни;

– характеристику якості інформації;

– способи перетворення інформації.

Організація інформаційного забезпечення ведеться паралельно з програмним забезпеченням та інформаційною технологією, зорієнтованою на кінцевого користувача. Інформаційне забезпечення інформаційної системи поділяється на позамашинне та внутрішньомашинне.

Структуру інформаційного забезпечення наведено на рис. 1.3.

Рис. 1.3. Структура інформаційного забезпечення

Основою інформаційного забезпечення ІС є інформаційна база (ІБ), що використовується у функціонуванні ІС. За складом, змістом вона повинна відповідати вимогам тих задач, проектувати ті системи, які розв’язуються на її основі. За сферою функціонування виділяють позамашинну та внутрішньомашинну ІБ.