Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Глава 2. Структура та основні пристрої сучасних...doc
Скачиваний:
12
Добавлен:
19.09.2019
Размер:
773.63 Кб
Скачать

2. Структура та основні пристрої сучасних пк

2.1. Загальні поняття

Термін „комп'ютер” походить від англійського дієслова „compute” – рахувати. Якщо перекласти його дослівно, то вийде „обчислювач”, „лічильник”, що не дуже вдало відображує функції цього пристрою. Хоча первісно і вітчизняні машини називалися „электронно-счетными”, звідси й назва перших машин – МЭСМ (малая электронно-счетная машина) і БЭСМ (большая электронно-счетная машина). Певний час існував навіть термін „счетно-решающее устройство”, але швидко вийшов з використання, оскільки його скорочення до абревіатури російською мовою, вийшло досить неблагозвучним... Декілька краще виглядає назва – ЕОМ, яка розшифровується як „Електронна Обчислювальна Машина”.

Все що комп’ютер робить з інформацією можна звести всього до одного слова „обробляє”, правда він ще дещо й „зберігає”. Таким чином, „комп’ютер це електронно-програмувальний пристрій для цифрової обробки й збереження інформації”.

Комп’ютер виконує чотири функції:

релаксаційно – рекреативну (розвага, відпочинок, дозвілля);

пізнавально – навчаючу (програми-тренажери, програми-імітатори, програми-тести на визначення IQ – коефіцієнта розумового розвитку, здібностей, психологічних параметрів особистості і профпридатності);

комунікативну (спілкування, отримання інформації і орієнтація у ній);

інструментальну (набір тексту, верстка, рисунки, анімація, креслення й проектування, моделювання процесів і явищ (стохастичні експерименти Монте-Карло, бухгалтерія, діловодство, математичні й статистичні розрахунки, пошта, переклад, довідники і бази даних, синтез оркестрового звучання, керування виробничими і побутовими системами, професійні тренажери, тестування здібностей й профпридатності тощо.

Існує два основних класи комп’ютерів:

цифрові комп’ютери, що обробляють дані у вигляді числових двійкових кодів;

аналогові комп’ютери, що обробляють безперервно фізичні величини (електричну напругу, час тощо, які є аналогами обчислюваних величин), що постійно змінюються.

Оскільки на сучасному етапі, значна більшість комп’ютерів є цифровими, далі будемо розглядати тільки цей клас комп’ютерів і термін „комп’ютер” використовувати у значенні „цифровий комп’ютер”.

Сьогодні будь-який комп’ютер, що купується для використання дома або у офісі, є персональним.

Розмаїття сучасних комп’ютерів надзвичайно велике. Але їх структури засновані на загальних логічних принципах, які дозволяють поділити комп’ютери на дві великі групи. Перша ознака, за якою класифікують комп’ютери – це платформа. Для комп’ютерів це теж саме, що раса для людства.

На початку 80-х років ХХ ст., кількість використовуваних платформ була досить великою, наприклад, PC, Spectrum, Apple, Commodore, Atari тощо. В результаті конкурентної „війни” переможцями вийшли платформа Apple та платформа IBM.

Платформа Apple представлена досить популярними на Заході комп’ютерами Macintosh (G3, Powerbook, iMac, iBook і більш ранніми моделями). Комп’ютери даної платформи використовують своє, особливе програмне забезпечення, та й „начинка” їх істотно різниться від комп’ютерів IBM. Однак, у нас в країні, вони значного поширення не отримали і використовуються головним чином, у поліграфічній галузі, для підготовки повнокольорових ілюстрацій та дизайну.

Платформа IBM (International Business Machiness) та IBM сумісних комп’ютерів включає в себе величезний спектр самих різноманітних комп’ютерів, від найпростіших домашніх до складних серверів. Саме з цим типом платформ, зазвичай зіштовхується користувач, і саме ці комп’ютери ми будемо вивчати.