Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Глава 2. Інформаційні системи та їх роль в упр...doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
19.09.2019
Размер:
332.8 Кб
Скачать

2. Інформаційні системи та їх роль в управлінні підприємством та економікою

Контроль необхідний для того, щоб фіксувати помилки і виправляти

їх до того, як вони стануть перешкодою на шляху до мети.

А. Файоль

Роль і місце ІС в управлінні економікою. Класифікація ІС за різними ознаками: рівнем діяльності, рівнем автоматизації процесів управління, ступенем централізації обробки інформації та ступенем інтеграції функцій. Характеристика ІС різних рівнів діяльності: державних, територіальних, галузевих, виробничих об'єднань та окремих підприємств. Структура та складові ІС: частини, підсистеми, комплекси задач, задача. Компоненти забезпечувальної та функціональної частин. Типові задачі автоматизованого розрахунку. Постановка задач, розроблення алгоритмів, отримання результатних даних.

Сучасні структури адміністративного управління, промислові підприємства і науково-виробничі комплекси, науково-дослідні й дослідно-конструкторські центри, фірми сфери побутового обслуговування і транспортно-експедиційні агентства, тобто самі різноманітні за характером своєї діяльності організації виробничої і невиробничої сфери, представляють собою складні системи, ефективність функціонування яких істотно залежить від якості управління цими системами.

При формуванні як стратегічних, так і багатьох тактичних рішень керівник змушений враховувати численні, нерідко взаємно суперечливі міркування й опиратися на складні критерії ефективності путей досягнення кінцевих цілей. Щоб домогтися високої якості управління такого роду системами і комплексами, сучасному керівнику далеко не завжди буває достатньо особистого досвіду, інтуїції та організаторських здібностей в їх традиційному розумінні. Саме тому, сьогодні надзвичайно актуальною задачею є створення інформаційних систем для полегшення роботи як керівникам різного рівня, так і менеджерам.

Актуальні інформаційні ресурси і правильно спроектовані автоматизовані інформаційні системи є сьогодні базою для продуктивної роботи менеджера будь-якого рівня і у всіх предметних областях.

9.1. Ресурси і технології інформаційних систем

Інформаційна система – це система, яка забезпечує обмін інформацією в процесі управління. Інформаційні системи виникли разом з появою людини, адже вже і в той час потрібно було управління.

Основними факторами, які впливають на впровадження інформаційних систем, є потреби організацій та користувачів, а також наявність відповідних засобів для їх формування. Найсуттєвіше на розвиток інформаційних систем вплинули досягнення в галузі комп’ютерної техніки та телекомунікаційних мереж.

Інформаційна система повинна підтримувати такі функції, як надання інформації та створення найзручніших умов для її поширення.

Для функціонування ІС потрібні різні види ресурсів, основними з яких є апаратні, програмні, інформаційні й людські. Не слід, однак, забувати і про фінансові ресурси, необхідні для належного функціонування ІС.

До апаратних ресурсів відносяться комп’ютери, периферійні пристрої, мережне та комунікаційне обладнання.

Людським ресурсами ІС є користувачі, адміністратор та технічний обслуговуючий персонал.

Інформаційними ресурсами ІС є та частина інформаційних ресурсів підприємства, яка використовується інформаційною системою.

Джерелами формування інформаційних ресурсів підприємства є його внутрішнє і зовнішнє середовище. Інформація внутрішнього середовища відображає фінансово-господарський стан підприємства. зовнішнього середовища відображає відносини підприємства з зовнішніми економічними, соціальними і політичними структурами.

Опрацювання інформації внутрішнього середовища здійснюється зазвичай за допомогою стандартних формалізованих процедур. Опрацювання інформації зовнішнього середовища часто вимагає нестандартних процедур, оскільки вона є неточною, неповною та має імовірнісний характер.

Інформаційними ресурсами, як і довільними іншими, потрібно управляти. Управління інформаційними ресурсами передбачає зокрема:

 оцінку інформаційних потреб на кожному ріні управління і в межах кожної функції управління;

 раціоналізацію документообігу в організації, стандартизацію типів і форм документів;

 уніфікацію типів даних;

 створення системи управління даними.

Програмні ресурси є засобом реалізації в ІС тих чи інших інформаційних технологій (ІТ).

Інформаційна технологія – це система методів і засобів збирання, передавання, накопичення, опрацювання, зберігання, подання та використання інформації.

Базовим складовими інформаційних технологій є:

 технічне забезпечення для збору, передавання, опрацювання, збереження й подання даних;

 системне і прикладне програмне забезпечення;

 інформаційні послуги і телекомунікації.

Основною метою ІТ є отримання необхідної інформації відповідної якості на заданому носії.

Інформаційні технології можуть бути реалізовані або в автоматизованому (не паперовому), або в традиційному (паперовому) вигляді.

Обсяг автоматизації спосіб використання технічних засобів залежить від характеру кожної конкретної технології. В широкому розумінні автоматизація – це заміна діяльності людини роботою машин. Ступінь автоматизації може мінятись в широких межах – від систем, де управління повністю здійснює людина (ручні системи), до систем, де управління здійснюється лише машиною (автоматичні системи).

Автоматизація доцільна, коли:

 фізіологічні та психологічні можливості людини є недостатніми для управління;

 об’єкт управління знаходиться в недосяжному або небезпечному для людини середовищі;

 безпосередня участь людини в управлінні вимагає від неї надзвичайно високої кваліфікації;

 процес, яким управляють, перебуває в критичній або небезпечній фазі.

Економічна інформаційна система – це сукупність зовнішніх і внутрішніх потоків прямого і зворотного зв’язку економічного об’єкта, методів, засобів та менеджерів різних рівнів, які беруть участь в процесі опрацювання інформації і прийняття управлінських рішень.