Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
33-2.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
19.09.2019
Размер:
544.77 Кб
Скачать

16. Розкрийте причини прийняття та історичне значення IV Універсалу Центральної Ради.

IV Універсал був прийнятий 9 (22) січня 1918 р.

Причини прийняття:

1.втрата надії на створення федеративної демократичної Росії.

2. загроза захоплення більшовиками України; неспроможність УЦР самостійно дати їм відсіч.

3. необхідність офіційно відмежуватися від радянської Росії для проведення мирних переговорів з іншими державами.

Історичне значення: створення самостійної української держави, проголошення УНР самостійною, вільною та незалежною, суверенною державою.

17. Проаналізуйте здобутки і прорахунки Центральної Ради в державотворчому процесі та в соціальній політиці.

Прорахунки:

1. Непослідовна політика; нерішучість.

2. Зволікання з вирішенням основних проблем суспільства.

3. ЦР не створила регулярної боєздатної армії.

Здобутки:

1. Українська Центральна Рада проголосила і практично здійснювала українізацію державних і громадських структур, сприяла піднесенню національної культури. Було закликано відродити і скрізь запроваджувати рідну мову — в освіті, в державних і недержавних установах, в церкві, в побуті. Повсюдно в школах, вузах запроваджуються українознавчі науки: історія України, її право, українська мова, література, географія, етнографія, архітектура, музика, театр, малярство тощо. Широко розгортались національно-просвітницька діяльність, наука, музейництво, преса, книговидання.

2. Розбудова національної державності, соборності українських земель.

18. Визначте наслідки Брестського мирного договору (9 лютого 1918 р.) для України. Доведіть, що його підписання привело до встановлення в Україні окупаційного режиму.

1. В договорі значилось, що УНР незалежна.

2. Кордони між А-У та Україною: проголошувались ті, які існували між Російською Імперією та Австро-Угорською імперією станом на 1914 р., таким чином Галичина, Закарпаття, Північна Букавина лишались при Австро-Угорщині, проте вся Холмщина, Підляща поверталися Україні.

3. Відновлювались дипломатичні та консульські відносини.

4. Передбачався обмін полоненими

5. Відмовлялись від будь-яких відшкодування збитків.

6. Вказувалось на зобов’язаність сторін розвивати господарські відносини, проводити взаємний обмін залишками сільськогосподарських і промислових товарів на державній основі.

7. Допускався дрібний товарообмін в межах 15-кілометрової прикордонної полоси. Передбачалися взаємні митні пільги і т.п.

8. Україна припиняла військові дії у Першій С. В.

9. Росія мала вивести війська з України, визнати незалежність ЦР.

10. Продовольчі та промислові поставки від України до Німеччини.

17 лютого 1918 р. представник делегації УНР М. Любинський від імені Центральної Раді звернувся до німецької сторони з проханням «надати допомогу українському народові в тяжкій боротьбі за своє існування». ЦР розраховувала, що ця допомога буде надана введенням на території України двох дивізій (близько 30 тис.), сформованих з військовополонених українців, але Німеччина и Австро-Угорщина почали широкомасштабний наступ силами 450 тисячної армії.

На початку березня 1918 р. Центральна Рада повернулася разом з німецько-австрійськими військами в Київ. Україна була звільнена від більшовиків. Але це була так звана «піррова перемога».

Таким чином, відкривалася ще одна трагічна сторінка історії України — «незалежна» життя в умовах окупаційного режиму (німці безконтрольно хазяйнували в Україна, видавали власні нормативні акти, що мали обов'язковий характер в Україні). Поступово втрачаючи залишки влади, Центральна Рада ще проіснувала до 29 квітня 1918, коли в Україні відбувся гетьманський переворот і до влади прийшов гетьман П.Скоропадський.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]