Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
33-2.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
19.09.2019
Размер:
544.77 Кб
Скачать

42. Визначте роль пакту Молотова — Ріббентропа в політичній історії України в кінці 30-х — на початку 40-х рр. Хх ст.

23 серпня 1939 року несподівано для всіх було підписано радянсько-німецький договір про ненапад, т. зв. пакт Молотова-Ріббентропа, який Гітлер назвав ''шлюбом за розрахунком”. У таємному додатковому протоколі до пакту про ненапад зафіксовані стратегічні агресивні наміри Сталіна і Гітлера щодо сфер впливу у Східній Європі. У ньому були пункти, які безпосередньо стосувалися українських земель. Так, у пункті 2 зазначалося, що ''на випадок територіальних і політичних перетворень в областях, які належать Польській державі, сфери впливу Німеччини на СРСР будуть розмежовані приблизно по лінії рік Нарев, Вісла, Сан''. В пункті 3 було записано: ''Щодо Південно-Східної Європи Радянська сторона вказала на свою зацікавленість у Бессарабії. Німецька сторона ясно заявила про повну політичну незацікавленість у цих територіях”.

Таким чином, як випливає з тексту таємного протоколу, Німеччина та СРСР поділили територію Східної Європи на свої сфери впливу за спиною урядів і народів інших держав.

Оскільки Гітлер розв'язав проблему війни на два фронти і отримав гарантії на Сході, він зміг розпочати Другу світову війну в сприятливих для себе умовах. Як відомо, 1 вересня 1939 року гітлерівська Німеччина, здійснивши напад на Польщу, розпочала Другу світову війну. Трохи більше ніж за 2 тижні – 17 вересня, реалізовуючи таємний протокол пакту Молотова-Ріббентропа, Червона армія перейшла р. Збруч і вступила на територію Західної України. Як офіційний привід для введення своїх військ радянське керівництво називало захист життя і майна населення Західної України і Західної Білорусії. Але радянські урядові заяви не розкривали справжніх мотивів Москви. Допомога ''єдинокровним братам-українцям'' і ''братам-білорусам'', що проживали в Польщі, не становила найвищих пріоритетів радянського керівництва. Насправді ж Москві хотілося покращення своєї геополітичної ситуації – перенесення своїх кордонів у зв'язку з загрозою нової війни. Очевидно, не останню роль зіграло прагнення ліквідувати націоналістичний ''П'ємонт'' у Галичині.

43. Охарактеризуйте процес утворення Організації українських націоналістів (оун), її діяльність напередодні Другої світової війни

Діяльність

1. Остаточне оформлення структури УПА, об`єднання окремих загонів під загальним керівництвом (головний командир- Р. Шухевич)

2. Проведення в липні 1944 р. установчих зборів представників політ. сил, метою яких було проголошення самостійної України

3. Конфлікт із польською адміністрацією, який вилився у взаємні «етнічні чистки»

4. Перетворення ОУН-УПА на серйозну військову силу (на 1944 р. її кількість складала 60—90 тис. бійців)

5. Визволення значної території Полісся, Волині, Галичини, створення тут української адміністрації

44. Визначте обставини, що спричинили проголошення незалежності Карпатської України в 1939 р., та історичне значення цієї події для України.

30 вересня 1938 р. – Мюнхенська змова, яка поклала початок розподілу Чехо-Словаччини.

11 жовтня 1938 р. – надання автономії Карпатській Русі (офіційна назва Закарпаття).

Голова автономного уряду А. Волошин.

2 листопада 1938 р. – Віденський арбітраж, за рішенням якого частина території Закарпаття передавалась Угорщині. Український уряд переїхав до Хусту.

30 грудня 1938 р. – зміна назви Підкарпатська Русь на Карпатська Україна. Проведення ряду реформ (українізація адміністративної влади та освіти, початок створення зброяних сил – «Карпатської Січі», вибори до сейму тощо).

14 березня 1939 р. – початок окупації Закарпаття румунськими військами.

15 березня 1939 р. – проголошення незалежності Карпатської України; обрання президентом А. Волошина.

Кінець березня 1939 р. – повна окупація території Закарпаття угорськими військами.

Обставини: Загальний дух піднесення зацарював по всій території України; ослаблення Чехословаччини в 1938 році Прага була вимушена погодитися на надання автономії Закарпатській Україні.

Історичне значення для України: логічне продовженням державотворчих потуг української еліти впродовж 20-го століття. Більше того, значення подій 1939 р. для всього світового українства було надзвичайно важливим для подальших соборницьких сподівань. Утворення Карпатської України було знаком, що український національних рух ще живий, що люди борються за свою національність, що бажають жити у власній незалежній державі.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]