Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
33-2.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
19.09.2019
Размер:
544.77 Кб
Скачать

35. Розкрийте політичні та економічні мотиви і наслідки радянської колективізації в Україні.

Причини : хлібозаготівельна криза, бажання ліквідувати куркульство як клас, забезпечити населення країни дешевими продуктами харчування і сировиною, налагодити канал перекачування коштів із села в місто

Наслідки: Голод 1932—33, знайдені кошти для індустріалізації, знищення найбільш працездатних селянських господарств, дезорганізація аграрного сектору, наростання кризових явищ у с/г, утвердження командної економіки на селі при повному підпорядкуванні колгоспів державній владі.

36. Проаналізуйте причини, масштаби і наслідки голодомору 1932—1933 рр. В Україні.

Причини:

- Волюнтаристська політика сталінського керівництва.

- прискорена насильницька колективізація.

- завищений план хлібозаготівель для України на 1932 р.

- постанова «Про охорону майна державних підприємств, колгоспів та кооперацій і зміцнення суспільної (соціалістичної) власності», відома в народі як «Закон про п’ять колосків».

- Діяльність в Україні надзвичайної комісії на чолі з В. Молотовим, основною метою якої було вилучення хліба у селян за всяку ціну.

Масштаби:

За період 1929—1932 pp. в Україні поголів'я великої рогатої худоби скоротилося на 41,8% , коней — на 33,3%, свиней — на 62,3%, овець — на 74%.

Наслідки:

- величезні людські втрати (за різними данними від 3,5 до 8 млн чол).

- знищення старого українського села з його багатими народними традиціями.

- придушення опору колективізації; перемога колгоспного ладу на селі.

37. Проаналізуйте місце в політичній системі радянської України кп(б)у за Кон¬ституцією 1937 р.

Надзвичайний XIV Всеукраїнський з'їзд рад 30 січня 1937 р. затвердив нову Конституцію республіки, яка офіційно тепер називалась Українська Радянська Соціалістична Республіка (УРСР).

Демократичні положення Основного Закону УРСР в умовах однопартійної тоталітарної диктатури не були наповнені реальним змістом. Конституція УРСР 1937 р. залишалася не підтвердженою практикою життя декларацією. СРСР був жорстко централізованою, унітарною державою, а союзні республіки в ньому не мали ніякої автономії. З союзного центру — Москви — тягнулися нитки управління практично всіма сферами економічного, соціального й політичного життя України. Тоталітарний режим виключав будь-які прояви незалежного від держави громадсько-політичного життя, виховуючи в широких масах подвійну мораль, формуючи байдужість і соціальну пасивність.

39. Проаналізуйте зміни в соціальному складі населення України в 1929—1938 рр. Та установіть, наслідком яких процесів вони стали.

За 1929 — 1938 pp. соціальна структура населення України радикально змінилася.

У результаті здійснення «генеральної лінії на соціалістичну індустріалізацію» істотно зросла чисельність робітничого класу. Розбудова державного господарства супроводжувалася випереджаючим зростанням чисельності службовців. Проте найголовніші зміни відбулися у селі. Багатомільйонне селянство, яке господарювало самостійно і було власником виробленої продукції, відійшло у минуле. Натомість з'явилися підневільні колгоспники, в усьому залежні від найближчих і далеких начальників. Сільське господарство стало елементом командної економіки.

Економічна криза часів першої п'ятирічки, причиною якої були форсована індустріалізація і пов'язана з нею суцільна колективізація селянських господарств, тяжко позначилася на життєвому рівні. Найбільш постраждали не захищені картковою системою селяни.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]