Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
33-2.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
19.09.2019
Размер:
544.77 Кб
Скачать

10. Визначте, в якій мірі повалення царизму в Російській імперії у лютому 1917 р. Справило вплив на початок Української революції та утворення Центральної Ради.

Початок української революції: 1)Лютнева демократична революція 1917 р. у Росії (повалення самодержавства, зречення царя Миколи II, створення тимчасового уряду);

2) Піднесення українського національно-визвольного руху;

3) Формування національних органів влади (створення 4 (17) березня 1917 р. Українськї Центральної ради (УЦР) на чолі з М. Грушевським.

Курс на національно-територіальну автономію у складі Росії у формі федеративної демократичної республіки, визнання УЦР представницьким законодавчим органом України, розширення її складу, обрання комітету з 20 осіб для ведення справ між сесіями УЦР.

11. Охарактеризуйте процес утворення і політичний склад Центральної Ради.

4 березня 1917 р. в Києві утворюється УЦР на чолі з М. Грушевським.

Після зречення влади царя Миколи II та приходу до влади Тимчасового уряду, в Україні розпочинаються мітинги та демонстрації на підтримку революції. Утворюється Центральна рада – громадсько-політичний центр революції.

До неї увійшли: представники Товари українських поступовців (ТУП), соціал-демократи, представники православного духовенства, культурно-освітніх, кооперативних, військових та ін. організацій.

12. Розкрийте причини проголошення та історичне значення і Універсалу Центральної Ради.

Причини проголошення: відхилення тимчасовим урядом вимог делегації УЦР на чолі з В. Винниченком про надання Україні автономії.

Результати: фактичне перетворення УЦР на законний орган. Створення першого українського уряду – Генерального Секретаріату, який складався з 8 секретарств (внутрішніх, продовольчих, військових, земельних, судових, міжнаціональних справ, фінансів, освіти).

13. Визначте, як обумовили історичні події періоду червня — липня 1917 р. Зміст II Універсалу Центральної Ради.

10 червня 197 р. – прийнято перший універсал.

15 червня 1917 р. – ЦР обирає склад уряду – Генерального Секретаріату. Очолив В. Винниченко.

II Універсал 3 (16) липня 1917 р. Причини проголошення: Засудження Тимчасовим Урядом I Універсалу, назва його злочином, прибуття до Києва делегації Т. У. у складі міністрів О. Керенського, М. Терещенка, І. Церетелі з метою взяти під власний контроль процеси, що відбуваються в Україні

14. Визначте історичне значення III Універсалу Центральної Ради.

Закладено основи демократичного устрою Української держави. Утворення суперечливого становища: з одного боку, УНР залишалася частиною Росії, з іншого – УЦР не визнавала Раднарком легітимним урядом Росії.

15. Розкрийте причини, перебіг і результати воєнних дій між радянською Росією і Українською Народною Республікою.

Невдоволення керівництвом радянської Росії самостійною політикою УЦР та рішучою відсічу спробам установлення більшовицької влади.

8 (12 грудня) 1917 р. – захоплення Харкова російськими військами під командуванням В. Антонова-Овсіїнка.

11 (24) грудня 1917 р. – початок роботи Харківського з’їзду рад, на який прибули делегати-більновики, що залишили з’їзд у Києві. Об’єднавшись з делегатами від рад Донецько-Криворізького басейну, вони проголосили себе Першим Всеукраїнським з’яздом рад.

12 (25) грудня 1917 р. – проголошення з’їдом рад у Харкові встановлення радянської влади в Україні; створення нової радянської УНР із власним урядом – Народним Секретаріатом, який звернувся до Раднаркому Росії з проханням про військову допомогу.

Грудень 1917 – січень 1918 р.р. – більшовиками захоплено Катеринослав, Олександрівськ, Одесу, Миколаїв, Херсон, Маріуполь, Крим, майже всю Лівобережну Україну; загроза нависла над Києвом.

16 (29) січня 1918 р. – повстання більшовиків у Києві за підтримки заводу «Арсенал» було придушене військами УЦР.

Бій під Крутами між радянськими військами на чолі з колишнім підполковником царської армії М. Муравйовим (понад 300 тис осіб) та об’єднаним загоном українських добровольців на чолі із сотником В. Омельченком, який складався з курсантів військової школи та студентів (близько 500 осіб); 260 молодих патріотів загинули, 32 у полоні, 28 з них були закатовані муравйовцями.

Захоплення Києва більшовиками – 26 січня (7 лютого) 1918 р.

УЦР та Рада народних міністрів переїхали до Житомира.

Результати: встановлення радянської влади на території України, окрім Надзбручча та Західних областей.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]