Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
33-2.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
19.09.2019
Размер:
544.77 Кб
Скачать

45. Визначте причини і наслідки возз'єднання західноукраїнських земель з урср та початок радянізації Західної України у 1939—1941 рр.

Причини:

більшість західних і південних українських земель возз'єднались воєдино 1939 р. Початок цьому процесові поклав Акт злуки УНР і ЗУНР (1919). Трудящі земель, які повернулись до України, в основному приязно зустріли частини Червоної Армії, сподівалися на здійснення своїх споконвічних прагнень до возз'єднання народу в єдиній українській державі, до вільного розвитку. 26—28 жовтня 1939 р. у Львові працювали обрані населенням Західної України Народні Збори, які проголосили встановлення радянської влади і прийняли декларацію про входження в СРСР та возз'єднання Західної України з УРСР. 1—2 листопада Верховна Рада СРСР, а 15 листопада Верховна Рада УРСР ухвалили закони про возз'днання Західної України з УРСР і включення її до СРСР.

Наслідки:

Позитивні. проведено ряд реформ:

- адміністративна.

- освітня (збільш. Кількість шкіл, викладають українською).

- медична (збільшення кількості лікарень, особливо на селі).

- вилучення землі у польських поміщиків; націоналізація промисловості; переобладнання підприємств; зросли зарплати; ліквідовано безробіття.

Негативні:

- за короткий час (1939—41 рр) було проведено суцільну колективізацію, яка супроводжувалася репресіями та розкуркулюванням.

- було репресовано майже 10% населення Зах. України.

- ліквідовано греко-католицьку церкву.

- заборона діяльності всіх українських політ партій, наукових та громадських організацій.

Радянізація: 1) поширення ряданського законодавства. 2) нехтування місцевими особливостями та традиціями. 3) уніфікація адміністративно-територіального устрою (скасування поділу на воєводства, поділ на області й райони і т.д.). 4) українізація освіти та преси, розширення мережі навчальних закладів усіх рівнів, заснування бібліотек, клубів тощо. 5) направлення зі східних районів великої кількості російськомовних кадрів. 6) введення безкоштовного навчання, медичного обслуговування, ліквідація безробіття. 7) націоналізація промислових підприємств. 8) утиски церкви, особливо греко-католицької. 9) суворий контроль партійно-радянського керівництва за всіма сферами життя суспільства. 10) репресії місцевого населення.

47. Проаналізуйте причини поразок Червоної армії в 1941—1942 рр.

1) Жорстка централізація; обстановка страху в країні вбивала ініціативу, гальмувала вирішення нагальних проблем.

2) Тоталітарний характер влади, який поставив у залежність від волі однієї людини та її найближчого оточення життя мільйонів людей.

3) Репресії командного складу, досвідчених воєначальників напередодні війни.

4) Заборона приводити війська в прикордонних районах до бойової готовності.

5) Переважання сил німців на напрямках основних ударів.

6) Ігнорування данних розвідки про дату наступу німецькиї військ.

7) Міжнародна ізоляція СРСР.

8) Зволікання з переоснащенням армії та побудовою оборонних споруд.

Причини поразок Червоної Армії в 1941—1942

Некомпетентність воєнно-стратегічного керівництва, незавершеність процесу переозброєння, мобілізаційна неготовність армії, багато тактичних прорахунків та інші фактори стали основними причинами трагічних поразок і катастроф на початковому етапі війни. Незважаючи на те що Червона армія чинила героїчний опір, сковуючи значні сили противника, все ж поразки під Києвом, Харковом, у Криму та в інших бойових операціях призвели до загибелі та полону сотень тисяч солдатів і офіцерів; окупації України; звуження військово-промислового потенціалу СРСР; завоювання фашистами вигідного стратегічного плацдарму для подальшої експансії; переходу стратегічної ініціативи до рук Гітлера.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]