Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
зед шпори.rtf
Скачиваний:
1
Добавлен:
19.09.2019
Размер:
706.16 Кб
Скачать

16. Торговельно-промислова палата, асоціації та інші організації координаційного типу, їх роль в регулюванні зед.

В Україні функціонує Торгово-промислова палата, яка є неурядовою організацією, що об'єднує підприємців (юридичних осіб) - членів палати і покликана захищати їхні інтереси, сприяти розвитку економіки та міжнародних економічних зв'язків.Основні напрями її діяльності - сприяння ринковим відносинам і поширення ефективних форм ділового співробітництва з іноземними партнерами та організація системи підготовки і перепідготовки спеціалістів у сфері зовнішньоекономічної діяльності. При Палаті є один з найбільших в Україні довідково-інформаційний фонд і база даних про українські та закордонні ринки, Міжнародний комерційний арбітражний суд, а також мережа структурних підрозділів в усіх областях республіки. При Палаті існує також секція з питань маркетингу, що здійснює керівництво науково-дослідною роботою з проблем маркетингу і впровадження її результатів у практику. Торгово-промислова палата організовує торгові виставки всередині країни та за кордоном, займається патентними справами, здійснює експертизу експортних і імпортних товарів, надає рекламні й консультаційні послуги, проводить обмін делегаціями та організовує щорічно десятки економічних і технічних семінарів, конференцій тощо.Функції Торгово-промислової палати України значно розширюються в умовах поглиблення переходу до ринкової економіки. Адже тепер усі виробничі підприємства одержали право виходу на зовнішній ринок, але реалізує це право ще лише невелика їх частина. Перед Торгово-промисловою палатою стоять відповідальні завдання щодо організації допомоги підприємствам у виході на зовнішній ринок, підвищенні якості їх продукції, посиленні експортної орієнтації.

17. Зміст і мета маркетингу в ЗЕД, його особливості, значення і задачі.

Підприємства, що виходять на світовий ринок, зустрічають сьогодні жорстоку конкурентну боротьбу. Щоб вижити в цій боротьбі і досягти успіху, необхідно використовувати можливості маркетингу.Саме на основі маркетингової діяльності проводиться більшість комерційних операцій на світовому ринку. Спеціальними дослідженнями встановлено, що більше 75% комерційних невдач відбувається через помилки в маркетинговій діяльності.Міжнародний маркетинг ґрунтується на принципах внутрішнього (національного) маркетингу. Тому використані в ньому стратегії, принципи і методики являються характерними і для міжнародного маркетингу. Разом з тим міжнародний маркетинг має свої специфічні особливості. При виході на зовнішній ринок виникає принципіально нова ситуація, більш різноманітнішим стає зовнішнє середовище, збільшується число факторів, що впливають на прийняття рішень. Це призводить до того, що:1) підвищується ступінь невизначеності в діяльності підприємства;2) зростає ступінь ризику, з'являється додатковий ризик його діяльності;3) збільшується потреба в інформаційному забезпеченні підприємства;4) підвищуються вимоги до координації різних напрямків і сфер їх діяльності.Все це і визначає специфіку міжнародного маркетингу, робить необхідним його використання в управлінні ЗЕД.Принципи здійснення маркетингу у ЗЕД:постановка суб’єктами маркетинг. завдань сфери ЗЕДвибір суб’єктами ЗЕД цільових зовнішніх ринківвизначення суб’єктами маркетинг. асортименту товарів, призначених для реалізації на зовн. Ринках; формування суб’єктами ЗЕД с-ми маркетинг. досліджень, які будуть застосовуватись на зовн. Ринку;

  • систематичне проведення суб’єктами ЗЕД маркет. контролю за рухом товарів і послуг на зовн. Ринках.

Головним завданням МД є вивчення співвідношення між.попитом і пропорцією товару на ринку протягом певного періоду

18. Маркетингове дослідження зовнішнього ринку, його структура і зміст. Інформаційна база маркетингових досліджень зовнішнього ринку.

Важливе місце в системі міжнародного маркетингу займає дослідження іноземних ринків, під яким, як правило, розуміють процес пошуку, збору, обробки й аналізу даних про проблеми, пов'язані з маркетингом товарів і послуг.Головна мета маркетингових досліджень - зменшення невизначеності і ризику при прийнятті комерційних рішень.Маркетингові дослідження, склад. із двох великих блоків:дослідження ринків та дослідження потенціальних можливостей підприємства.Перший блок дослідження ринків включає в себе такі аспекти:

- вивчення й аналіз умов ринку;- аналіз попиту;- аналіз пропозицій;- аналіз вимог споживача до товару;- аналіз перспектив розвитку ринку;- вивчення форм і методів торгівлі;- вивчення і оцінка діяльності підприємств-конкурентів;- вивчення підприємств-покупців товару, що їх зацікавив;- вивчення комерційної практики, транспортних, торгово-політичних умов;- вивчення умов руху товарів та ін.Другий блок - дослідження потенціальних можливостей підприємства передбачає:

- аналіз господарської діяльності підприємства;- аналіз конкурентноздатності підприємства;- аналіз конкурентноздатності продукції підприємства;- оцінка його потенціальних конкурентних можливостей.

При дослідженні іноземних ринків використовуються традиційні методи та інструменти. Разом з тим тут є своя специфіка, яка визначається об'єктом дослідження.

Маркетингові дослідження проводяться підприємством або самостійно, або на його замовлення спеціалізованим маркетинговим фірмам. Щоб маркетингові дослідження були ефективними, вони повинні проводитися систематично і охоплювати якомога більше джерел інформації.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]