Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
зед шпори.rtf
Скачиваний:
1
Добавлен:
19.09.2019
Размер:
706.16 Кб
Скачать

57. Операції з валютою та порядок розрахунків, функції Національного і комерційних банків по управлінню валютними ресурсами.

Резиденти і нерезиденти мають право здійснювати валютні операції з урахуванням обмежень, встановлених актами валютного законодавства Укр.. Усі надходження на користь резидентів у іноземній валюті підлягають обов'язковому продажу через уповноважені банки на міжбанківському валютному ринку Укр.. Кошти у валюті Укр., одержані уповноваженими банками від виконання зазначених операцій, підлягають відрахуванню резидентам. Структура міжбанківського валютного ринку, а також порядок та умови торгівлі іноземною валютою на міжбанківському валютному ринку визначаються НБУ. НБУ зобов'язаний проводити політику, спрямовану на підтримання валюти Укр.. і з цією метою може виступати суб'єктом міжбанківського валютного ринку Укр.. НБУ видає індивідуальні та генеральні ліцензії на здійснення валютних операцій, які підпадають під режим ліцензування. Уповноважені банки та інші кредитно-фінансові установи, що одержали ліцензію НБУ: а/ від свого імені купують і продають іноземну валюту на міжбанківському валютному ринку Укр. за дорученням і за рахунок резидентів і нерезидентів; б/ мають право від свого імені і за свій рахунок купувати іноземну валюту готівкою у фізичних осіб резидентів і нерезидентів, а також продавати її фізичним особам резидентам. У розрахунках між резидентами і нерезидентами в межах торговельного обороту використовується як засіб платежу іноземна валюта.

58. Порядок визначення валютного курсу.

Валютний курс - співвідношення обміну 2 грошових одиниць, або ціна однієї валюти, виражена в ін. валюті. Його зміни суттєво впливають на розвиток як внутрішньогоспод. процесів, так і зовнішньоекон. позицій тієї чи ін. "країни. У більшості країн при встановленні валютного курсу застосовується пряме котирування. Воно означає, що певна постійна сума іноземної валюти використовується для вираження змінної величини відповідної суми нац. валюти. Валютні котирування встановлюються банками. При цьому залежить від того, чи здійснює банк купівлю чи продаж валюти, ррозрізняються курси продавця і покупця. За курсом покупця банк купує іноземну валюту, а за курсом продавця - продає її. Різниця між курсами продавця та покупця використовується для покриття витрат банку і звичайно містить банківський прибуток. Ця різниця, що називається маржею чи спредом, як правило, становить десяті або й навіть соті частки % і може коливатися залежно від конкретної ситуації на валютному ринку.

59. Відповідальність суб‘єктів господарської діяльності за порушення валютного законодавства.

Незаконні скуповування, продаж, обмін чи використання валютних цінностей як засобу платежу або як застави, тобто вчинення цих дій без відповідного дозволу (ліцензії), якщо відповідно актів валютного законодавства, наявність такого дозволу (ліцензії) з обов'язковою, тягнуть за собою адміністративну або кримінальну відповідальність. Наприклад, до резидентів, нерезидентів, винних у порушенні правил валютного регулювання і валютного контролю, застосовуються така міри відповідальності /фінансові санкції/: за здійснення операцій з валютними цінностями без одержання генеральної або індивідуальної ліцензії НБУ -штраф у сумі, еквівалентній сумі /вартості/ зазначених валютних цінностей, перерахованій у валюту Укр. за обмінним курсом НБУ на день здійснення таких операцій. Санкції, застосовуються НБУ та за його визначенням - підпорядкованими йому установами. Оскарження дій щодо накладення стягнень провадиться у судовому порядку Суми стягнених штрафів спрямовуються до державного бюджету.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]