Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
зед шпори.rtf
Скачиваний:
1
Добавлен:
19.09.2019
Размер:
706.16 Кб
Скачать

47. Мито як інструмент економічної політики держави.

Мито, що стягується митницею – податок на товари та інші предмети, які переміщуються через митний кордон Украхни. Види:адвалорне – нарах у % до митної вартості товарів та ін предметів, які обкладаються митом, комбіноване, ввізне (метод протекціонізму), вивізне (металобрухт, худоба жива, шкіряна сировина), спеціальне; антидемпінгове – митний податок з суб’єктів ЗЕД, що експор або імпорт товари по демпінговим цінам; компенсаційне – митний податок, що стягується з суб’єктів ЗЕД, які отрим субсидії на виробл експортної продукції. Митні збори – вид податків, які сплач суб’єкти ЗЕД за здійснення митних процедур. Митні збори нарах по показниках, які містяться у вантажній митній декларації; це платежі за митне оформлення, за тимчасове ввезення або вивезення майна, митне лізенз склад; перебування тов та інш преді під митним контролем, за здійсненням марочного, саніт контролю. Митний контроль здійсн мит службами, які вик такі фун-ції:фіскальну-передбачає стягнення мита, акцизу, ПДВ, митних зборів при імпорті товарів; правову-використання правових документів, що спрямовані на запобігання контрабанди; економічну-митна служба є органом здійсн екон політики держ; статистичну-митні служби здійсн облік та контроль за товарами, капіталами, послугами, що перетинають кордон;валютного регулювання-митні служби здійсн контроль за поверненням валютної виручки м. контр діє в зонах митного контролю (режим зони митного контролю);здійсненні експ-імп операцій.

48. Митні платежі: їх призначення та особливості їх обрахування.

Усі платежі що здійснюються на митниці, розраховуються на базі митної вартості. Митна вартість ― ціна, яка фактично сплачена або підлягає сплаті за товар на момент перетину митного кордону України. До митної вартості включають ціну товару, фактичні витрати (на транспортування, комісійні та брокерські, використання об’єктів інтелектуальної власності).

Крім сплати мита обов’язковим платежем є митні збори. Вони нараховуються за вантажною ситною декларацією і справляються при кожному здійсненні митного оформлення товарів та інших предметів. Це платежі за: митне оформлення товарів, митне оформлення тимчасово ввезеного майна, митне оформлення у разі транзиту іноземних товарів, митне оформлення у разі ввезення на митний ліцензійний склад, митне оформлення товарів та інших предметів у зонах митного контролю, перебування товарів та інших предметів під митним контролем.Платниками митних зборів є юридичні та фізичні особи, що здійснюють митне оформлення. Нараховуються митні збори за фіксованими, що вказуються в доларах США. Митне оформлення товарів та інших предметів при митній вартості: до 100 дол. США збори не справляються, від 100 до 1000 дол. США сплачується еквівалент 5 дол. США, більше 1000 дол. США сплачується 0,2% митної вартості товарів та інших предметів, але не більше еквівалента 1000 дол. С

49. Митна вартість, особливості її визначення та застосування.

Юр основою для визначення митної вартості(МВ) товару є з-н про єдиний митний тариф. Нарах мита на товари та ін предмети, що підлягають митному обкладенню, провадиться на базі їх МВ, тобто ціни, яка фактично сплачена або підлягає сплаті за них на момент перетину митного кордону Укр. При визнач МВ до неї включаються ціна товару, зазначена в рахунку-фактурі, а також такі фактичні витрати, якщо їх не включено до рахунку-фактури: на трансп-ня, навантаження, розвантаження, перевантаження та страх-ня до пункту перетину митного кордону Укр; комісійні та брокерські; плата за використ об'єктів інтелект власності, що належить до даних товарів та ін предметів і яка повинна бути оплачена імпортером (експортером) прямо чи побічно як умова їх ввезення (вивезення). При явній невідповідності заявленої МВ товарів та ін предметів вартості, що визначається відповідно до положень цієї статті, або у разі неможливості перевірки її обчислення митні органи Укр визначають МВ послідовно на основі ціни на ідентичні товари та ін предмети, ціни на подібні товари та ін предмети, що діють у провідних країнах - експортерах зазначених товарів та ін предметів. Знання ст.16 з-ну про єдиний мит тариф Укр, методики ціноутворення товарів і вивчення рівнів цін, що склалися на момент митного оформлення на світ ринку, дозволяють використ загтеорет підходи до визначення МВ. МВ визначається шляхом додавання певних витрат до фактурної вартості МВ за ціною угоди щодо ідентичних товарів визнач за ціною товарів, однакових за всіма ознаками з товарами, що оцінюються. МВ за ціною угоди щодо подібних товарів оцінюється за ціною товарів, що хоча і не є однаковими за всіма ознаками, проте мають схожі хар-ки і складаються з однакових компонентів, завдяки чому виконують однакові функції у порівнянні з товарами, що оцінюються, та вважаються комерційне взаємозамінними МВ, що визначається шляхом віднімання вартості, обчисл відніманням від ціни одиниці товару звичайних надбавок на прибуток, ввізного мита, податків та зборів, сплачених у зв'язку з митним оформленням товару.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]