Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ЗМІСТ ДИСЦИПЛІНИ ЗА ТЕМАМИ.rtf
Скачиваний:
1
Добавлен:
20.11.2019
Размер:
140.98 Кб
Скачать

Зміст дисципліни за темами Тема 1. Міжнародне право як особлива система права

Формування міжнародного права під впливом розвитку міжнародних відносин. Міжнародне право як право міжнародного співтовариства. Поняття та сутність міжнародного права. Міжнародне право як особлива система права. Міждержавні відносини як предмет міжнародного права (jus inter gentes). Об’єкт міжнародного права.

Система міжнародного права. Основні складові системи міжнародного права.

Основні функції міжнародного права.

Взаємовплив та взаємодія міжнародного та внутрішньодержавного права. Моністична та дуалістична теорії співвідношення міжнародного та внутрішньодержавного права.

Співвідношення міжнародного публічного та міжнародного приватного права.

Тема 2. Історія виникнення та розвитку міжнародного права. Наука міжнародного

Міжнародне право в стародавньому світі. Міжнародне право у Середні віки (з 5 ст. до Вестфальського миру 1648 р.). Міжнародне право з 1648 р. до 1815 р. Міжнародне право з 1815 р. до закінчення Першої світової війни. Міжнародне право з 1919 р. до створення ООН. Сучасне міжнародне право.

Наука міжнародного права.

Тема 3. Джерела та норми міжнародного права.

Поняття джерел міжнародного права. Система джерел міжнародного права. Договори та звичаї. Загальні принципи права. Допоміжні засоби для визначення правових норм. Судові рішення. Доктрина. Акти міжнародних організацій. Односторонні акти держав. Взаємодія договору та звичаю як джерел міжнародного права.

Поняття норми міжнародного права. Види норм міжнародного права. Договірні та звичаєві норми. Кваліфікуючі ознаки звичаєвої норми. Класифікація норм міжнародного права. Імперативні та диспозитивні норми міжнародного права. Норми jus cogens. Універсальні та партикулярні норми (регіональні, локальні).

Міжнародні узвичаєння і міжнародна ввічливість.

Кодифікація і прогресивний розвиток міжнародного права. Поняття та види. Роль Комісії міжнародного права та інших органів ООН в кодифікації та прогресивному розвитку міжнародного права.

Тема 4. Основні принципи сучасного міжнародного права

Поняття основних принципів сучасного міжнародного права. Імперативні принципи міжнародного права (jus cogens). Статут ООН. Декларація про принципи міжнародного права, які стосуються дружніх відносин між державами у відповідності до Статуту ООН, 1970 р. Гельсінський Заключний Акт НБСЄ 1975 р.

Принцип незастосування сили та погрози силою. Особливості становлення принципу. Пакт Бріана-Келлога 1928 р. Статут ООН. Нормативний зміст принципу. Декларація про посилення ефективності принципу відмови від загрози силою або застосування сили в міжнародних відносинах 1987 р. Поняття агресії. Випадки правомірного застосування сили.

Принцип вирішення міжнародних спорів мирним шляхом. Пакт Бріана-Келлога 1928 р. Статут ООН. Закріплення принципу в інших міжнародно-правових актах. Нормативний зміст принципу. Свобода вибору засобів мирного вирішення спорів.

Принцип невтручання у справи, які відносяться до внутрішньої компетенції держав. Принцип невтручання за Статутом ООН. Декларація ООН про недопустимість інтервенції і втручання у внутрішні справи держави 1982 р. Трансформація принципу в сучасних умовах.

Принцип співробітництва держав за Статутом ООН, Декларацією про принципи 1970 р., Заключним актом НБСЄ 1975 р.

Принцип рівноправності та самовизначення народів. Здійснення права на самовизначення у відповідності до принципів міжнародного права, зокрема принципу поваги прав людини і основних свобод, а також принципу територіальної цілісності держав.

Принцип суверенної рівності держав. Статут ООН.

Принцип добросовісного виконання міжнародних зобов’язань. Його взаємодія з принципом pacta sunt servanda.

Принцип непорушності державних кордонів. Поняття посягань на державні кордони. Регіональні та універсальні аспекти дії даного принципу.

Принцип територіальної цілісності держав. Поняття територіальної цілісності держав.

Принцип поваги прав людини і основних свобод

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]