Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
зед шпори.rtf
Скачиваний:
1
Добавлен:
19.09.2019
Размер:
706.16 Кб
Скачать

27. Експортно-імпортні процедури, заборони, вимоги.

Вимоги в сфері сертифікації Декретом КМУ "Про стандартизацію та сертифікацію" передбачено сертифікувати імпортовану продукцію, що переміщується через митний кордон У з метою її подальшого продажу або обміну.Відповідність продукції (товару), яка ввозиться і реалізується на території України, обов'язковим вимогам норм і стандартів, що діють в Україні, має підтверджуватися сертифікатом або свідоцтвом про визнання іноземного сертифіката, виданим або визнаним Державним комітетом України по стандартизації, метрології та сертифікації або уповноваженим (акредитованим) ним органом.

Сертифікація продукції в Україні поділяється на обов'язкову та добровільну. Сертифікація продукції здийснюється уповноваженими на те органами з сертифікації підприємствами, установами і організаціями з метою: запобігання реалізації продукції, небезпечної для життя, здоров'я та майна громадян і навколишнього природного середовища; сприяння споживачеві в компетентному виборі продукції. Обов"язковій сертифікації не підлягають товари, що ввозяться: як дарунок; у режимі тимчасового ввезення; як гуманітарна і тхн допомога; як інвестиції до статутного фонду учасників господарської діяльності або на підставі дооворів про спільну інвест діяльність; для проведення виставок; у режимі реімпорту; на митні ліцензійні склади; у режимі імпорту для подальшого реекспорту.

Перелік товарів, що підлягають обов"язковій сертифікації визначений законами У "Про держ регул імпорту с/г продукції"', "Про якість і безпеку харчових продуктів і продовольчої сировини", наказами Комітету та постановами КМУ.

28 Індикативні ціни як регулятор зовнішньоторговельних операцій.

Індикативні ціни це ціни на товари, які відповідають цінам, що склалися чи складаються на відповідний товар на ринку експорту або імпорту на момент здійснення даної операції з урахуванням умов поставки та умов здійснення розрахунків, визначених у відповідності із законодавством України. Індикативна ціна розробляє і затверджує Міністерство зовнішньоекономічних зв’язків і торгівлі України. Вони обов’язкові для використання суб’єктами ЗЕД при укладанні зовнішньоекономічних договорів, за якими вивозиться або продається товар, що включено до переліку індикативної ціни.У разі експорту з території України товарів, на які поширюється дія індикативних цін, відхилення контрактної ціни у бік зменшення від індикативної не допускається. Але в деяких випадках контрактна ціна може бути нижчою від індикативної. Таке відхилення можливе внаслідок дії факторів, що безпосередньо впливають на ціну товару, а саме:– вид угоди;– умови поставки товару;– умови оплати;– відхилення показників якості товару від стандартів; інші фактори, що мають істотний вплив на умови здійснення операцій.У випадку відхилення ціни зовнішньоекономічного контракту від індикативної ціни на товари, контракти за якими підлягають реєстрації чи потребують одержання ліцензії в Міністерстві економіки та з питань європейської інтеграції України, заявник подає додаткові документи, що підтверджують обґрунтованість можливого відхилення (сертифікат якості товару, довідку банку про надходження попередньої оплати, копії вантажних митних декларацій, рахунку-фактури тощо), висновки Державного інформаційно-аналітичного центру моніторингу зовнішніх товарних ринків чи висновки однієї з уповноважених експертних організацій (за вимогою Міністерства економіки та з питань європейської інтеграції України).Отже, якщо зовнішньоекономічний контракт підлягає реєстрації, необхідно визначити, який державний орган здійснюватиме її, залежно від місця реєстрації суб’єкта зовнішньоекономічної діяльності, загальної суми контракту, а іноді і від виду товару. Так, наприклад, незалежно від місця реєстрації суб’єкта зовнішньоекономічної діяльності і загальної вартості зовнішньоекономічного контракту на експорт відходів та брухту чорних металів реєструє контракт виключно Міністерство економіки та з питань європейської інтеграції України.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]