Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
OSNOVI_MENEDZhMENTU.doc
Скачиваний:
12
Добавлен:
18.09.2019
Размер:
398.34 Кб
Скачать

12. Змістовні теорії мотивації

Змістовні теорії мотивації являють собою спроби визначити і класифікувати потреби людей, що спонукають їх до дій. Найвідомішими змістовними теоріями мотивації є такі:

1) п’ятирівнева ієрархія потреб Маслоу

2) «теорія ЖВЗ» Клейтона Альдерфера;

3) теорія трьох потреб Девіда МакКлеланда;

4) двохфакторна теорія Фредеріка Герцберга.

П’ятирівнева ієрархія потреб Маслоу

Маслоу зробив одну з перших спроб класифікації людських потреб за ступенем їх впливу на поведінку.

Згідно з теорією потреби рангуються на 5 рівнів:

1. Фізіологічні потреби вимагають задоволення для існування людей. Вони передбачають потреби у їжі, воді, сні, наявності притулку, словом все, що сприяє підтриманню життєдіяльності людини на належному ріпні.

2. Потреби в безпеці та захисті передбачають такі компоненти: наявність робочого місця, яке забезпечувало б відповідний рівень оплати праці та давало б перспективи на пенсію, гарантію медичного обслуговування, страхування життя та майна від нещасних випадків, стихійного лиха та ін.

3. Соціальні потреби або потреби в належності — це термін, який характеризує відчуття належності до когось чи до чогось (окремій людині, сім'ї, колективу, організації), відчуття, що тебе сприймають оточуючі, соціальна взаємодія та підтримка.

4. До потреб у повазі належать самоповага, визнання власних досягнень, почуття власної гідності, незалежність, компетентність, повага оточуючих, набутий досвід, імідж, соціальний статус, увага, пошана.

5.Потреба у самореалізаціїце можливість застосувати у повсякденному житті власний творчий потенціал.

Основний недолік теорії Маслоу полягає у тому, що у ній невраховані індивідуальні особливості людини.

Теорія «жвз» Клейтона Альдерфера

Найвідоміше вдосконалення теорії ієрархії потреб запропонував Клейтон Алдерфер — так звану «теорію ЖВЗ», яка складається з трьох рівнів потреб, де Ж означає життєві потреба, тобто фізіологічні потреби і потреби безпеки. В — потреби взаємин, що пов'язані з міжособистісними стосунками, і 3 — передбачає необхідність зростання для потреб поваги і самореалізації. Теорія ЖВЗ не поділяє постулат, що зростання рівнів потреб відбувається за вертикаллю знизу вгору, а заснована на можливості задоволення кожної окремої потреби незалежно від інших.[5, 143].

Рисунок 1.3 - Співвідношення ієрархії потреб в теорії А.Маслоу і теорії К.Альдерфера

Теорія трьох потреб Девіда МакКлеланда

Девід МакКлелланд запропонував власну теорію — «трьох потреб», де наголошує на потребах вищих рівнів, бо на його думку, потреби нижчих рівнів відіграють дедалі менше значення.

В теорії потреб Девіда МакКлеланда запропоновано три інші види потреб, зокрема:

1) потреби в успіху (досягненнях)-під потребами в успіху розуміються потреби в усвідомленні особистих досягнень, а не у винагородженні таких досягнень.

2) потреби у владі, тобто потреби впливати на поведінку інших людей, бути і впливовим, “мати вагу”;

3) потреби в приналежності, тобто потреби в дружніх, товариських міжособових стосунках з колегами по роботі.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]