Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
OSNOVI_MENEDZhMENTU.doc
Скачиваний:
12
Добавлен:
18.09.2019
Размер:
398.34 Кб
Скачать

8. Методи розробки і ухвалення управлінських рішень

В процесі розробки і ухвалення управлінських рішень особа, що ухвалює рішення, може використовувати різні методи, які прямо або побічно сприяють ухваленню оптимальних рішень.

Для зручності вивчення і використання цих методів їх сукупність розділена на групи по етапах процесу розробки і ухвалення управлінських рішень.

1. Методи, вживані на етапі діагностики проблеми і формулювання обмежень і критеріїв

1) Методи ситуаційного аналізу

Кейс-метод: Покроковий розбір ситуацій. Застосовується для аналізу управлінських ситуацій. Відрізняється простотою і ефективністю.

«Мозкова атака»: Аналіз ситуації шляхом генерації ідей, їх обговорення, оцінки і вироблення колективної точки зору. Застосовується для обговорення виниклої проблеми і встановлення основних чинників, що визначають її подальший розвиток.

Двотурове анкетування. Встановлення впливаючих чинників шляхом індивідуальної роботи фахівців. Застосовується не тільки для встановлення впливаючих чинників, але і для вирішення інших завдань ситуаційного аналізу.

Факторний аналіз. Отримання аналітичної залежності, що відображає ступінь впливу чинників і зміни їх значень на планові або фактичні показники, що характеризують ситуацію. Застосовується для оцінки очікуваних змін ситуації при тих або інших очікуваних змінах чинників унаслідок тенденцій, що намітилися, або управлінських дій, доцільність яких встановлюється в процесі використання технологій ситуаційного аналізу.

2) Методи моделювання

Моделі теорії ігор. Оцінка дії ухвалюваного рішення на конкурентів. Застосовується для визначення найбільш важливих і вимагаючих обліку чинників в ситуації ухвалення рішень в умовах конкурентної боротьби.

Моделі теорії масового обслуговування. Визначення оптимального числа каналів обслуговування по відношенню до потреби в них. Застосовується в умовах, коли для ухвалення рішення потрібно оцінити оптимальне число каналів обслуговування, які необхідно мати для того, що збалансувало витрат у випадках надмірно малої і надмірно великої їх кількості.

Моделі управління запасами. Визначення часу розміщення замовлень на ресурси і їх кількості, а також маси готової продукції на складах. Застосовується для зведення до мінімуму негативних наслідків накопичення запасів, що виражається в певних витратах. Існує декілька систем регулювання запасів.

Імітаційне моделювання. Створення моделі і її експериментальне застосування для визначення змін реальній ситуації. Використовується в ситуаціях, пов`язаних з надмірно великим числом змінних, трудністю математичного аналізу певних залежностей між змінними або високим рівнем невизначеності.

Економічний аналіз. Оцінка фінансово-економічного стану підприємства. Використовується в умовах доступності і достовірності бухгалтерської звітності.

Оптимальне лінійне програмування. Знаходження максимуму або мінімуму цільової функції при заданих обмеженнях.

IDEF-моделювання. Аналіз і розробка систем. Застосовується для моделювання і аналізу діяльності підприємств, оскільки надає багатий набір можливостей для рєїнжинірингу бізнес-процесів.

2. Методи, використовані на етапі визначення альтернатив

Метод «мозкової атаки». Виявлення і зіставлення індивідуальних думок. Застосовується в умовах наявності групи кваліфікованих експертів.

Морфологічний аналіз. Отримання нових рішень шляхом складання комбінацій елементів морфологічної моделі (матриці). Застосовується для генерації альтернатив рішень в умовах визначення класу засобів для виконання заданих функцій, а також параметрів об`єкту.

Методи асоціацій і аналогій. Виявлення нових ідей. Застосовуються для генерації альтернатив рішень в умовах пошуку модифікацій відомих систем.

Методи контрольних питань і колективного блокнота. Підведення до рішення проблеми за допомогою навідних питань.

Метод «матриць відкриття». Вибір і вивчення поля можливих рішень за допомогою матриці. Застосовується для систематизації наявного матеріалу і визначення відправних пунктів подальшого дослідження.

Синектіка. Пошук потрібного рішення завдяки подоланню психологічної інерції, що полягає в прагненні вирішити проблему традиційним шляхом. Застосовується для активізації творчості, дозволяє вийти за рамки якогось конкретного образу думок і значно розширює діапазон пошуку нових ідей.

3. Методи, вживані на етапі оцінки альтернатив

Методи багатокритерійної оцінки. Оцінка і порівняння альтернатив по декількох критеріях. Застосовується в умовах необхідності обліку декількох параметрів при оцінці альтернативи.

Методи експертної оцінки. Побудова експертом раціональної процедури інтуїтивно-логічного аналізу у поєднанні з кількісною оцінкою і обробкою результатів. Застосовуються для широкого круга проблем, що не формалізуються, які не завжди можуть бути оцінені в кількісному вимірюванні, а також для вирішення проблем соціально-економічного характеру або в умовах відсутності інформації із зовнішніх джерел.

Експертні методи. Прогнозування на підставі узагальнення думок експертів про розвиток об`єкту в майбутньому. Застосовуються при прогнозуванні об`єктів, які не піддаються математичній формалізації.

Фактографічні методи. Прогнозування на підставі фактичної інформації про минулий і справжній розвиток об`єкту. Застосовуються в умовах, коли вірогідність збереження чинників, що зумовили процес розвитку у минулому, більше, ніж вірогідність їх зміни.

Комбіновані методи. Прогнозування на основі експертної і фактографічної інформації. Застосовуються для вирішення проблем широкого профілю .

4. Методи, вживані на етапі вибору, реалізації рішення і оцінки результату

Функціонально-вартісний аналіз. Виявлення зон дисбалансу між функціями об`єкту і витратами на них. Застосовується для вибору рішень і оптимізації витрат на виконання функцій об`єкту без збитку їх якості.

Метод ланцюгових підстановок. Послідовна заміна планових величин одного з чинників для визначення ступеня його впливу на функцію. Застосовується в умовах, коли проблема має строго виражений функціональний характер.

Причинно-наслідковий аналіз. Визначення ієрархії причин і наслідків до тієї крапки, в якій можна зробити дію, що знімає проблему. Застосовується в умовах, коли особа, що ухвалює рішення, має в своєму розпорядженні повну і достовірну інформацію про досліджуваний об`єкт.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]