Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Statistika_-_shpori.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
18.09.2019
Размер:
1.91 Mб
Скачать
  1. Поняття про статистичне спостереження.

Статистичне спостереження - планомірний, науково організований процес збирання даних щодо масових явищ та процесів, які відбуваються в економічній, соціальній і інших сферах життя країни, та її регіонів.

Важливість цього етапу дослідження визначається тим. Що використання лише об’єктивної і повної інформації, одержаної в результаті статистичного спостереження, забезпечить на наступних етапах дослідження науково обґрунтовані висновки. Тому зібрана інформація має відповідати таким вимогам:

1.інформація повинна бути повною за обсягом і по суті.

2.своєчасність інформації

3.дані мають бути порівнюваними

4.достовірність інформації.

Таким чином, основним завданням статистичного спостереження є забезпечення своєчасного та повного збору достовірних, об’єктивних даних, які необхідні для проведення дослідження на 2 і 3 етапах.

Існує три форми спостереження:

  • Звітність

  • Спеціально організовані

  • Реєстри

  1. Класифікація статистичних спостережень за ступенем охоплення одиниці сукупності.

Суцільне статистичне спостереження – спостереження щодо всіх без винятку одиниць сукупності, яка вивчається. Наприклад, звітність, перепис населення.

Несуцільне статистичне спостереження – спостереження за окремими одиницями сукупності, яка вивчається. Є такі види несуцільного спостереження:

  • вибіркове;

  • основного масиву;

  • монографічне;

  • анкетне;

  • моніторинг.

Вибіркове спостереження – це обстеження, при якому одиниці сукупності, яка вивчається, відбираються у випадковому порядку. Наприклад, обстеження рівня знань студентів вищих навчальних закладів.

Основного масиву – це обстеження, яке охоплює переважну частину одиниць сукупності, що відіграють визначальну роль. Прикладом може бути обстеження діяльності групи вагомих страхових компаній.

Монографічне спостереження – це детальне обстеження окремих одиниць сукупності. Прикладом може бути обстеження стану справ збанкрутілого комерційного банку.

Анкетне обстеження – це одержання відповідей на запитання анкет, що розсилаються, роздаються. Наприклад, анкетування клієнтів комерційного банку щодо культури обслуговування; студентів щодо якості викладання спецбанківських дисциплін.

Моніторинг – це систематичне спостереження за станом явищ і процесів. Наприклад, моніторинг бюджетів пенсіонерів, рівня валютних курсів в пунктах обміну валюти.

  1. Види за ознакою часу.

За ознакою часу статистичні спостереження поділяють на поточне, періодичне, одноразове.

Поточне - це систематична, безперервна реєстрація фактів у міру їх виникнення (реєстрація народжень, смертей, шлюбів, розлучень, облік випуску, збуту, реалізації продукції).

Періодичне – обстеження через рівні, як правило, проміжки часу (складання звітів).

Одноразове – спостереження в міру виникнення потреби в дослідженні явища (обстеження думки населення щодо приватизації землі).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]