Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Statistika_-_shpori.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
18.09.2019
Размер:
1.91 Mб
Скачать

42. Види взаємозв’язків між явищами, їх особливості.

Усі соціально-економічні явища взаємопов’язані та взаємообумовлені. Зв’язок між ними має причинно-наслідковий характер. Ознаки, що характеризують причини та умови зв’язку, називаються факторними х. Ознаки, що характеризують наслідки зв’язку, називаються результативними y. Між ознаками х і у виникають різні за природою та характером зв’язки, зокрема функціональні та стохастичні. При функціональному зв’язку кожному значенню факторної ознаки х відповідає одне чітко визначене значення результативної ознаки у. Цей зв’язок виявляється однозначно в кожному окремому випадку. Наприклад, площа кола:

Суть стохастичного зв’язку полягає в тому, що кожному значенню ознаки х відповідає певна множина значень у, які утворюють так званий умовний розподіл.

Якщо замінити умовний розподіл середньою величиною , то утвориться різновид стохастичного зв’язку – кореляційний зв’язок. У разі кореляційного зв’язку кожному значенню ознаки х відповідає середнє значення результативної ознаки .

Прикладом стохастичного, зокрема кореляційного, зв’язку може бути зв’язок між заробітною платою працівників і їхнім стажем роботи, урожайністю і обсягом внесених добрив і т.д.

Кореляційний зв'язок проявляється не в кожному окремому випадку, а в середньому для великої кількості спостережень.

У кожній групі за факторною ознакою спостерігатиметься свій умовний розподіл у, який за наявності стохастичного зв’язку відрізнятиметься від розподілів в інших групах та від підсумкового безумовного розподілу.

43. Види та взаємозв’язок дисперсій.

Оцінка щільності зв’язку ґрунтується на правилі розкладання дисперсій. Згідно з яким дисперсія результативної ознаки у в моделі аналітичного групування розкладається на дисперсію в кожній групі, виділеній за ознакою х (групову), та дисперсію між групами (між групову). Цей взаємозв’язок між трьома дисперсіями отримав назву правила додавання дисперсій, яке записується так:

Загальна дисперсія характеризує варіацію ознаки у за рахунок впливу всі причин (факторів), міжгрупова – за рахунок фактора х, покладеного в основу групування, а групові - за рахунок інших факторів, не врахованих у групування.

Групова дисперсія розраховується окремо для кожної 1-ї групи:

де - значення ознаки окремих елементів

- середнє значення в і-тій групі

- частота групи.

всіх груп у цілому обчислюється середня з групових дисперсій, зважених на частоти відповідної групи:

Міжгрупова дисперсія обчислюється за формулою:

Відношення між групової дисперсії до загальної є мірою щільності зв’язку в моделі аналітичного групування і називається кореляційним відношенням:

44. Рівняння регресії і його застосування

У моделі регресійного аналізу характеристикою кореляційного зв’язку є теоретична лінія регресії, що описується функцією , яка називається рівнянням регресії. Залежно від характеру зв’язку використовують:

Лінійні рівняння , коли зі зміною х ознака у змінюється більш чи менш рівномірно;

Нелінійні рівняння, коли взаємозв’язані ознаки змінюються нерівномірно (з прискоренням, уповільненням або зі змінним напрямом зв’язку), зокрема степеневе рівняння , гіперболічне , параболічне

Найчастіше застосовують лінійні рівняння або рівняння, зведені до лінійного вигляду. У лінійному рівнянні параметр вкоефіцієнт регресії – вказує, на скільки одиниць у середньому зміниться у зі зміною х на одиницю. Він має ту саму одиницю виміру, що й результативна ознака.

У разі прямого зв’язку в – величина додатна, а в разі зворотного – від’ємна. Параметри а – вільний член рівняння регресії, тобто це значення У за х=0.

Параметри а і в визначаються методом найменших квадратів, шляхом розв’язання системи нормальних рівнянь:

Розв’язавши отримуємо:

Якщо в – додатній, то зв'язок прямий, Якщо в – відємний, то зв'язок обернений.

Для економічної інтерпретації лінійних і нелінійних зв‘язків між двома явищами використовується коефіцієнт еластичності, який показує, на скільки процентів у середньому змінюється результативна ознака зі зміною факторної ознаки на 1 %.

Коефіцієнт еластичності розраховується за формулою :

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]