Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Statistika_-_shpori.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
18.09.2019
Размер:
1.91 Mб
Скачать

65. Графічне зображення рядів розподілу

Для зображення варіаційного ряду використовують такі графіки: полігон, гістограму, кумуляту, огіву, криву концентрації, криву Парето, показникові криву, антимоду.

Полігон – це графічне зображення варіаційного ряду в прямокутній системі координат, коли ознака відкладається на осі абсцис, а частоти або частки (щільність розподілу) – на осі координат.

За допомогою полігона можна визначити моду, для цього з його вершини опускають перпендикуляр на вісь абсцис, а точка їхнього перетину і є модою.

Гістограма – це графічне зображення інтервального варіаційного ряду. На осі абсцис відкладають ознаки (варіанти), а на осі ординат – їх частоти.

Для графічного зображення комбінаційних розподілів використовують двобічну гістограму, де одна групувальна ознака набуває двох значень. А друга – за кількістю груп із рівними інтервалами.

Кумулятивні діаграми (кумуляти) – використовують для графічного порівняння двох або більше варіаційних розподілів із рівними чи нерівними інтервалами. Для їх побудови на осі абсцис відкладають відрізки інтервалів групувань, на осі ординат – нагромаджені частоти або частки.

Огіва – є різновидом кумулятивного розподілу варіаційного ряду. При її побудові на осі абсцис відкладають нагромаджені частоти або частки, а на осі ординат – межі інтервалів варіаційного ряду розподілу.

Крива концентрації Лоренца – різновид кумулятивної діаграми, використовують її як показник ступеня концентрації розподілу частот варіаційного ряду. Вона відображає ступінь рівномірності розподілу частот.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]