Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Комерційна діяльність.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
18.09.2019
Размер:
580.1 Кб
Скачать

54. Товарооборот торговельного підприємства, методи його аналізу.

Товарооборот – це економічний показник, що відображає сукупну вартість продажів товарів. Розрізняють оптовий і роздрібний товарооборот. Оптовий товарообіг включає об'єм продажів товарів організаціям роздрібної торгівлі і виробничим підприємствам. Роздрібний товарообіг включає об'єм продажів товарів і послуг населенню.

Методи аналізу: побудова динамічних рядів; використання відносних і середніх величин; порівняння; індексний метод; побудова трендових і регресійних моделей динаміки; ланцюгова підстановка; балансова ув'язка показників; побудова графіків і ін.

Аналіз товарообігу починають з визначення його об'єму (у вартісному вираженні або в натуральних показниках) за досліджуваний період. Отримані дані (звітні) порівнюють з плановими показниками і з показниками (базисними) відповідних попередніх інтервалів (декада, місяць, квартал, півріччя, рік). Подібні зіставлення дозволяють оцінити міру відповідності фактичних результатів діяльності підприємства до вибраної стратегії розвитку підприємства.

Проведення економічного аналізу дозволяє:

— вивчити стан виконання плану товарообороту, ритмічність та сезонність реалізації товарів у майбутньому періоді;

—визначити склад товарообороту за формами, видами, методами продажу, асортиментною структурою;

— виявити основні тенденції та закономірності в реалізації товарів;

— проаналізувати та кількісно оцінити вплив окремих факторів на обсяг, склад та структуру товарообороту.

55. Порядок приймання товарів від постачальників. Заходи в разі порушення плану постачання.

Приймання товарів від постачальників дозволяє забезпечити контроль за збереженням товарно-матеріальних цінностей в магазинах, запобігти потраплянню в реалізацію неякісних товарів, сприяє організації контролю за виконанням постачальниками договірних зобов'язань.

Основними елементами процесу приймання товарів у магазині є: ознайомлення з супровідними документами і перевірка правильності їх оформлення; перевірка відповідності найменування товарів і їх маркування даним супровідних документів; перевірка кількості місць, стану тари й упаковки; перевірка маси брутто; перевірка відповідності цін, указаних у супровідних документах, прейскуранту або протоколу узгодження договірної ціни; розкривання тари; перевірка маси нетто або кількості одиниць товару; перевірка якості товарів; документальне оформлення результатів приймання.

Організація приймання повинна забезпечувати проходження товарів у максимально стислі терміни з найменшими витратами і при повному збереженні їх якості. Значною мірою це залежить від підготовки товарів до відправки постачальником, організації їх завантаження і якості оформлення документації.

Обов'язковою умовою стійкої діяльності підприємства є своєчасне і повне забезпечення його необхідними товарами. Однією з причин порушення ритмічності підприємства може бути недбале складання плану постачання, внаслідок чого мають місце пропуски потрібних товарів, а отже, не робляться відповідні замовлення постачальникам.

Для підприємства слід з'ясувати, де провина постачальників товарів, а де недогляд працівника підприємства. До постачальників застосовуються санкції при порушенні ними обсягів поставок, строків, умов постачання, якості товарів, упакування, до покупців — за затримання платежів, несвоєчасне повернення тари. Основними санкціями визнають господарські санкції у вигляді грошової суми (неустойка, штраф, пеня).