Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Комерційна діяльність.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
18.09.2019
Размер:
580.1 Кб
Скачать

17. Аутсорсинг та аутстаффінг в діяльності комерційних підприємств, досвід їх застосування в Україні та світі.

Аутсорсинг – передача компанією певних бізнес-процесів або виробничих функцій на обслуговування іншому підприємству, що спеціалізується у відповідній області.(т.аутсорсеру).

Звертаючись до аутсорсингу, компанії керуються принципом:треба залишити собі тільки те, що робиш якісно сам, і передати зовнішньому виконавцеві те, що останній робить краще за інших.А утсорсинг здійснюється на основі тривалого контракту – не менше 1 року.

Різновиди аутсорсинга:

1.виробничий ацтсорсинг –грунтується на передачі деяких компонентів виробничого процесу або усього цикла виробництва сторонньому підприємству. Цей вид аутсорсинга дозволяє компанії приділити увагу основному, тобто розробці нових товарів і послуг для забезпечення конкурентних переваг, збільшення ефективності виробництва,т.д.

2.аутсорсинг виробничих процесів – є видом оптимізації діяльності підприємств, що динамічно розвиваються і є передачею сторонньому підприємству окремих процесів, які не є для компанії основними.

Цей вид залучення зовнішніх ресурсів для обслуговування певних бізнес-процесів підприємства зустрічається на практиці у вигляді у вигляді бухгалтерського, кадрового і юридичного аутсорсингу, ІТ-аутсорсингу(підтримка роботи комп’ютерної мережі).

На аутсорсинг перекладаються також такі функції як перекладацькі, рекламні або маркетингові, по прибиранню приміщень.

Переваги і аутсорсинга:

1. Дає можливість сконцентруватись на основних цілях бізнесу, тобто на тих, які безпосередньо приносять прибуток

2. Дуже вигідно використовувати досвід професіоналів-аутсорсерів, накопичений ними при рішенні аналогічних завдань, їх постійний досвід до нових технологій та знань.

3. Може супроводжуватись економією коштів

4. Має на увазі постійну безвідмовну роботу і гарантовану якість

Аутстаффінг – це залучення підприємством позаштатного фахівця(флирансера),що має відповідні знання, професійні навички і досвід на час виконання певного проекту.Суть:виведення персоналу за штат підприємства-замовника з наступним оформленням його в штат підприємства-виконавця.

Переваги аутстаффінга очевидні, саме підприємство-виконавець:

1. Укладає трудові договори з працівниками;

2. Веде кадрову документацію;

3. Здійснює розрахунок нарахування та виплати заробітної плати, компенсацій, податків і зборів;

4. Сплачує збори до фондів обов’язкового страхування;

5. Оформляє відпустки, лікарняні;

6. Надає працівникам усі необхідні довідки на їх вимогу;

7. Здійснює адміністрування відряджень і оформлення авансових звітів;

8. Отримує дозвіл на працевлаштування іноземців в Україні;

Підприємство-виконавець бере на себе зобов’язання по забезпеченню працівників транспортом, мобільним зв’язком.

Основним негативним моментом є те, що в плані використання співробітників підприємство-замовник повністю стає залежним від підприємства-виконавця.

Аутсорсинг та аутстаффінг набув свого поширення на території України, проте треба підходити до виконання таких договорів, маючи на увазі посилений контроль з боку податкової до таких договорів, та виконувати всі умови, які напрацьовані на Україні та в Россії.