Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Комерційна діяльність.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
18.09.2019
Размер:
580.1 Кб
Скачать

43. Способи та процедура укладання комерційного договору. Діловий етикет.

Комерційний договір, за загальним правилом, вважається, укладеним, якщо сторонами в необхідній формі досягнуто згоди з усіх істотних умов договору. Якщо договір є реальним, він вважається укладеним з моменту передачі речі. Договір, який підлягає державній реєстрації, визнається укладеним після здійснення такої реєстрації.

Оскільки за комерційними договорами реалізується головним чином рухоме майно, більшість комерційних угод не вимагає державної реєстрації. Вимога про реєстрацію має дотримуватися в договорах, які сприяють здійсненню торгівельної діяльності та передбачають використання об'єктів права промислової власності (товарного знака тощо).

Практично всі торгові договори є консесуальними і вважаються укладеними з моменту досягнення угоди сторін з усіх істотних умов ¬ ям і додання ним встановленої законом форми, а при наявності вимоги про державну реєстрацію - за дотримання цієї вимоги.

Складність комерційних договорів полягає в тому, що зазвичай вони передбачають не одночасну з укладенням договору передачу товару, а його передачу покупцю через певний час. У комерційних договорах, як правило, мова йде про придбання не одиничного примірника, а партій товарів, підготовлених для подальшої реалізації, зокрема, через роздрібну торговельну мережу. Комерційний договір часто полягає на тривалий термін.

Комерційні договори повинні укладатися в письмовій формі.

Порядок укладення договору прийнято поділяти в залежності від того, знаходяться сторони в безпосередньому контакті, тобто можливо безпосереднє виявлення і сприйняття волі - договори між присутніми сторонами, або момент виявлення волі роз'єднані в часі - договір між відсутніми. Договір вважається укладеним у момент отримання особою, яка направила оферту, її акцепту. Таким чином, можна виділити три стадії укладання договору «між відсутніми»:

1) направлення пропозиції, досить виразно виражає намір особи його направив укласти договір і містить всі істотні умови майбутнього договору, тобто оферти;

2) отримання оферти особою, якій вона призначена;

3) направлення отримавшим оферту особою акцепту.

Якщо договір полежить державної реєстрації, він вважається укладеним з моменту такої реєстрації.

Етикет - слово французького походження, що означає манеру поводження. До нього відносяться правила чемності і ввічливості, прийняті в суспільстві.

Гарна підготовка до переговорів припускає попередній розгляд максимально можливого числа варіантів рішення. Усі варіанти ранжуються в залежності від ступеня їхньої прийнятності.

Важливим елементом підготовки до основного процесу переговорів є організація ділового прийому. Діловий прийом проводиться на ранній стадії партнерства з іншою фірмою, після встановлення з нею контактів, що виявляють взаємну зацікавленість.

Діловий стиль спілкування орієнтований на позитивний (конструктивний) результат. Діловий стиль виключає придушення чужої позиції. Основне питання ділового стилю спілкування можна сформулювати так: позиції сторін визначаються відношенням до обговорюваної проблеми (спірному положенню) чи відношенням до опонента.