Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Комерційна діяльність.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
18.09.2019
Размер:
580.1 Кб
Скачать

21. Товарні межі ринку, методи їх визначення.

Товарні межі ринку - товар (товарна група), сукупність схожих, однорідних предметів господарського обороту, в межах якої споживач за звичайних умов може перейти від споживання певного виду предметів господарського обороту до споживання іншого. Товарні межі ринку визначаються шляхом формування групи взаємозамінних товарів (товарних груп), у межах якої споживач у звичайних умовах може легко перейти від споживання одного товару до споживання іншого. Формування групи взаємозамінних товарів (товарних груп) здійснюється з переліку товарів, які за показниками взаємозамінності мають для продавців (постачальників, виробників), покупців (споживачів, користувачів) ознаки одного (подібного, аналогічного) товару (товарної групи). Ними, зокрема, є схожість призначення, споживчих властивостей, умов використання; схожість фізичних, технічних, експлуатаційних властивостей і характеристик, якісних показників і т.п.; наявність загальної групи споживачів товару; відсутність істотної різниці в цінах; взаємозамінність товарів (товарної групи) з точки зору виробництва, тобто здатність виробників запропонувати нові товари на заміну тим, що існують.

У процесі визначення товарних меж ринку заздалегідь визначена група взаємозамінних товарів (товарних груп) може бути поділена на декілька підгруп або приєднана до другої групи. При проведенні дослідження необхідно враховувати, що взаємозамінні товари належать до групи однорідних товарів (товарних груп), які розглядаються споживачем як один і той же товар (товарна група) і які можуть бути стандартизованими або диференційованими. Як стандартизовані товари (товарних груп) можуть розглядатися товари, що мають єдину систему показників, параметрів, що характеризують товар, і у виробництві яких використовуються єдині або однакові технічні стандарти, технічні умови, стандарти застосування і т. ін. Диференційовані товари (товарні групи) характеризуються певними відмінностями споживчих властивостей, зовнішнього вигляду, якісних показників, термінів використання, обсягів додаткових послуг (сервісного обслуговування), що дає можливість споживачам відповідним чином відрізняти переваги конкретного товару (товарної групи), який виробляється (реалізується) певним суб’єктом господарювання (продавцем), від інших аналогічних товарів (товарних груп) при задоволенні відповідного попиту.

Товари — замінники, що включаються в певну товарну групу, виявляються за критерієм взаємозамінності товарної продукції. Одним з критеріїв взаємозамінності по споживанню є перехресна еластичність попиту за ціною, що обчислюється як відношення зміни обсягу реалізації товару у відсотках за певний період.

Попит на товар при збільшенні ціни на товар може і зростати і зменшуватися залежно від відношення покупця до загального використання того й іншого товару. Тому, еластичність може бути і позитивна, і негативна. При позитивному коефіцієнті еластичності (Е > 2) товари легко замінюються один на інший, при цьому чим більше коефіцієнт, тим більший ступінь взаємо-замінності товарів. Якщо 0 ≤ Е ≤ 2, то існує незначна ймовірність заміни одного товару на іншій. Негативна еластичність (Е < 0) характерна для взаємодоповнюючих один одного товарів у процесі споживання. Товарні межі певного ринку визначають шляхом аналізу споживчих якостей товару (призначення, технічні і експлуатаційні показники, фізичні якості, ціну), а також умов споживання чи експлуатації товару покупцями, умов реалізації товару та рівня задоволення попиту.

Для цього необхідно послідовно виконати такі операції:

• визначити досліджуваний товар, щодо якого здійснюватиметься пошук товарів-замінників;

• попередньо скласти перелік товарів-замінників;

• дослідити взаємозамінюваність товарів за обраними критеріями;

• остаточно скласти перелік товарів-замінників.

При цьому найголовніше — визначити групи взаємозамінних товарів. Взаємозамінні товари (товари-замінники) — це товари, які оцінюються споживачами як замінники один одного за функціональним призначенням, споживчими якостями, ціною, експлуатаційними та іншими якісними характеристиками. Основою для визначення групи взаємозамінних товарів є наявність еластичності попиту від ціни, яка показує зміну обсягу реалізації певного товару, необхідного для задоволення попиту, внаслідок зміни ціни іншого схожого товару на один відсоток, і обчислюється як співвідношення між зміною обсягу реалізації одного товару та зміною ціни іншого товару за певний період. При визначенні товарних меж ринку слід враховувати, що: - істотне значення має незначне, але значиме підвищення ціни, оскільки лише воно може виділити реальні товари-замінники; - значне підвищення ціни виявляє більш далекі товари-замінники, тобто до товарного ринку можуть бути включені занадто віддалені товари-замінники, що призведе до помилки стосовно товарних меж ринку; - для покупця перехід на товар-замінник може бути складним і він не реагуватиме на незначну зміну ціни. Для окреслення товарних меж ринку необхідно використовувати 5%-ий поріг, а саме: не істотним вважається підвищення ціни менш ніж на 5%, як правило, за проміжок часу, не менший ніж один рік. Крім того, при визначенні товарних меж ринку, слід враховувати, що взаємозамінні товари належать до групи досить однорідних товарів, які споживач вважає одним і тим самим товаром, незважаючи на деяку різницю між ними. Взаємозамінні товари можуть бути стандартизовані або диференційовані, що не усуває конкуренції між ними. Диференціація здійснюється за зовнішнім виглядом, якістю, терміном споживання, наявністю певних додаткових послуг (сервісне обслуговування), що дає можливість споживачам визначити переваги щодо конкретного товару, який виробляється (реалізується) певним суб’єктом господарювання (продавцем).