Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Neorganichna_khimiya.docx
Скачиваний:
12
Добавлен:
18.09.2019
Размер:
910.56 Кб
Скачать

Типи хімічних зв’язків:

Ковалентний зв'язок є формою хімічного зв'язку, характерною особливістю якого є те, що задіяні атоми поділяють одну чи більше спільних пар електронів, що і спричиняють їх взаємне притяжіння, яке утримує їх у молекулі

_ При взаємодії атомів з однаковою електронегативністю утворяться молекули з ковалентним неполярним зв'язком.

_ Ковалентний полярний зв'язок-при взаємодії атомів, значення електронегативностей яких відрізняються, але не різко, відбувається зміщення загальної електронної пари до більш електронегативного атома.

Йо́нний зв'язо́к— це тип зв'язку, при якому електрони переходять із одного атома до іншого, й основний вклад в притягання вноситься електростатичною взаємодією.

Металі́чний зв'язо́к — тип хімічного зв'язку, при якому валентні електрони атомів делокалізуються і починають взаємодіяти з атомними остовами усього тіла.

Водне́вий зв'язо́к — різновид хімічного зв'язку, що реалізується за донорно-акцепторним механізмом між двома ковалентно зв'язаними атомами з великим значенням електронегативності (О, N, F) за посередництвом атома Гідрогену Н.

11 Типи хімічних реакцій. Типи кристалічних граток.

Оборотні реакції – це такі хімічні реакції, які одночасно протікають і в прямому, і у зворотному напрямах.

Необоро́тні реа́кції — реакції, при яких узяті речовини без остачі перетворюються на продукти реакції, що не реагують між собою за даних умов, наприклад, розкладання вибухових речовин, горіння вуглеводнів, утворення малодисоціюючих з'єднань, випадання осаду, утворення газоподібних речовин.

-реакції сполучення — реакція, під час якої з двох або кількох речовин утворюється одна нова речовина.

- реакції розкладу — реакція, під час якої з однієї речовини утворюється дві або кілька нових речовин.

- реакції заміщення — реакція між простою і складною речовинами, у процесі якої атоми простої речовини заміщують атоми одного з елементів у складній речовині, внаслідок чого утворюються нова проста і нова складна речовини.

- реакції обміну — реакція, у процесі якої дві складні речовини обмінюються своїми складовими частинами.

Кристалічні гратки:

Йонні кристалічні гратки характерні для сполук з іонним типом хімічного зв’язку. У вузлах таких граток знаходяться протилежно заряджені йони. Сили міжіонної взаємодії є досить значними, тому речовини з таким типом кристалічної гратки є нелеткими, твердими, тугоплавкими, їх розчини та розплави проводять електричний струм.

Атомні кристалічні гратки характерні для сполук із ковалентним типом хімічного зв’язку. У вузлах таких граток знаходяться окремі атоми, зв’язані ковалентними зв’язками. Усі зв’язки є рівноцінними та міцними, тому речовини з таким типом кристалічної гратки характеризуються великою твердістю, високими температурами плавлення, хімічною інертністю.

Молекулярні кристалічні гратки характерні для сполук із ковалентним типом хімічного зв’язку. У вузлах таких граток знаходяться неполярні або полярні молекули. Унаслідок слабких сил взаємодії речовини з таким типом кристалічної гратки мають незначну твердість, низькі температури плавлення та кипіння, характеризуються леткістю.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]