Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Neorganichna_khimiya.docx
Скачиваний:
11
Добавлен:
18.09.2019
Размер:
910.56 Кб
Скачать

37 Генетичний зв*язок між органічними і неорганічними речовинами.

Речовинний світ природи надзвичайно різноманітний, і разом з тим усі речовини взаємозв’язані. Генетичний зв’язок між органічними і неорганічними речовинами полягає, перш за все, у тому, що органічні речовини можна добути з неорганічних. Наприклад, при нагріванні неорганічної речовини ціанату амонію N º C–O–NH4 утворюються органічна речовина сечовина (NH2)2CO

Яскравим доказом існування генетичного зв’язку між органічними та неорганічними речовинами є також колообіг біогенних елементів у природі.

Отже, всі речовини генетично пов’язані між собою. Генетичний зв’язок полягає в тому, що кожна речовина може хімічно взаємодіяти з речовинами інших класів. Органічні речовини можуть взаємодіяти з неорганічними. Їх можна синтезувати з неорганічних і перетворювати на неорганічні.

38 Значення хімії як науки, її роль у вирішенні глобальних проблем людства у виробництві

3 хімією пов'язано життя природи й людського суспіль¬ства. Хімія відіграє важливу роль у сучасній енергетиці, сільському господарстві, металургії, виробництві будівель¬них матеріалів, паперу, фотоматеріалів, барвників, вибухо¬вих речовин, пластмас, тканин, гуми тощо. Всюди, куди б ви не глянули, вас оточують предмети та вироби, виготов¬лені з речовин і матеріалів, добутих на хімічних чи спорід¬нених підприємствах з використанням хімічних процесів. Одяг, взуття, посуд, парфуми, ліки —все це результати практичного застосування хімії. Щоденно ви стикаєтесь не тільки з речовинами й мате¬ріалами, а й з хімічними реакціями: коли вмиваєтеся з милом, п'єте чай з лимоном, готуєте страви, користуєтеся мийними засобами для прання тощо. ПРЕДМЕТ ХІМІЇ Хімія належить до природничих наук.

39 Основні напрямки хімізації суспільного виробництва. Перспектива розвитку хімічного комплексу України

1. Використання мінеральних добрив.

Підвищення родючості грунтів пов’язано з широким використанням мінеральних добрив у поєднанні з системою агротехнічних заходів.

2. Роль регуляторів росту рослин.

3. Використання засобів захисту рослин: пестицидів, гербіцидів, фунгіцидів.

Одним із можливих напрямів вдосконалення технологій розроблення с/г технологій розробляють с/г культур являється застосування хімічних засобів регулювання біологічними процесами з допомогою регуляторів росту рослин.

У перспективі в галузях хімічного комплексу України передбачається здійснити систему заходів.

В азотній промисловості планується поетапна реконструкція та модернізація агрегатів синтезу аміаку, що забезпечить істотне зниження витрат енергоносіїв. Поряд з розширенням мережі аміакопроводів очікується повна переорієнтація на використання каталізаторів синтезу аміаку і азотної кислоти вітчизняного виробництва та поступова переорієнтація збуту аміаку й карбаміду із зовнішнього ринку на внутрішній.

У виробництві фосфорних та калійних добрив передбачається впровадження сучасних технологій у видобуток та збагачення каліймістких руд вітчизняних родовищ, а також будівництво нових агрегатів сірчаної кислоти на підприємствах — виробниках фосфорних добрив.

Велика увага приділятиметься розвитку шинної промисловості. У шинній та гумотехнічній промисловості важливо досягти збільшення асортименту та підвищення якості продукції. Очікується часткова переорієнтація на поставку каучуку з країн північно-східної Азії. У перспективі планується освоєння виробництва полімерної сірки та впровадження її у виробництво шин.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]