Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Neorganichna_khimiya.docx
Скачиваний:
11
Добавлен:
18.09.2019
Размер:
910.56 Кб
Скачать

20 Сильні і слабкі електроліти. Дисоціація кислот, основ. Солей на іони.

Сильні і слабкі електроліти:

• Сильні й слабкі електроліти різняться здатністю дисоціювати у водних розчинах. Електроліти, ступінь дисоціації яких навіть у відносно концентрованих розчинах високий (близький до 1), називають сильними, а електроліти, ступінь дисоціації яких навіть у розведених розчинах невеликий, - слабкими.

Сильними електролітами є луги та чи не всі солі. У розбавлених розчинах сульфатна, нітратна, хлоридна, бромідна, йодидна кислоти також дисоціюють практично повністю

Дисоціація кислот, основ, солей:

-Кислотами називають електроліти, при дисоціації яких у водних розчинах у якості катіонів утворюються тільки гідратовані йони Гідрогену.

- Лугами називають електроліти, при дисоціації яких у водних розчинах в якості аніонів утворюються тільки гідроксид-аніони. Луги — йонні речовини, тому їхня дисоціація є повною.

- Солями називають електроліти, при дисоціації яких у водних розчинах утворюються гідратовані катіони металічних елементів та аніони кислотних залишків.Cолі — йонні речовини, тому їхня дисоціація є повною.

21 Галогени. Хлор. Якісна реакція на хлорид – іон.

Галоге́ни— хімічні елементи групи 17 або, за старою класифікацією, VII групи головної підгрупи періодичної системи елементів: Флуор F, Хлор Cl, Бром Br, Йод I,і Астат At.

Молекули їхніх простих речовин двоатомні. Назви простих речовин галогенів відповідають назвам елементів, окрім фтору. За звичайних умов фтор і хлор - гази, бром рідина, йод і астат - тверді речовини.Галогени реагують з більшістю елементів утворюючи галогеніди.

Хлор — хімічний елемент із атомним номером 17, галоген.

Поширення

Хлор досить поширений елемент. На нього припадає 0,04% маси земної кори. У вільному стані в природі він не зустрічається, оскільки в хімічному відношенні хлор дуже активний. Найбільш поширеною природною сполукою хлору є хлорид натрію NaCl, величезні кількості якого розчинені у воді морів, океанів і деяких озер.

Фізичні властивості

Хлор — важкий газ жовтувато-зеленого кольору з різким, задушливим запахом. У воді хлор розчиняється добре.

Хімічні властивості

Він безпосередньо реагує з металами і неметалами:

2Na + Cl2 = 2NaCl 2Р + 3С12 = 2РСl3

При взаємодії хлору з воднем виділяється хлороводень:

H2 + Cl2 = 2HCl

Хлор взаємодіє з розчином NaOH:

Cl2 + 2NaOH = NaClO + NaCl + H2O 3Cl2 + 6KOH = KClO3 + 5KCl + 3H2O

Добування:

У лабораторних умовах хлор звичайно одержують взаємодією хлоридної кислоти HCl з двоокисом марганцю MnO2 (Це також і перший промисловий метод одержання):

4HCl + MnO2 → MnCl2 + Cl2 ↑ + 2H2O

Застосування

У техніці хлор застосовується дуже широко. Значні кількості його використовують для виробництва

хлоридної кислоти HCl,хлорного вапна Ca(OCl)Cl

Застосування хлору для знезараження (хлорування) питної води в наш час[Коли?] намагаються обмежити й замінити озонуванням, але на сьогодні воно є основним в більшості країн, в т.ч. Україні.

В металургії хлор застосовують для хлорування руд для одержання цілого ряду кольорових і рідкісних металів — титану, ніобію, танталу і інших — у вигляді їх хлоридів, з яких потім електролізом добувають чисті метали.

Багато хлору споживає хімічна промисловість для одержання різних хлор-органічних сполук, які використовують для боротьби з шкідниками і бур'янами в сільському господарстві, а також для виготовлення різних барвників, синтетичного каучуку, пластмас тощо.

Якісна реакція на хлорид іон

НCl + AgNO3 = AgCl + НNO3 (білий осад)

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]