Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Neorganichna_khimiya.docx
Скачиваний:
12
Добавлен:
18.09.2019
Размер:
910.56 Кб
Скачать

Застосування

Натрій хлорид незамінний для приготування їжі. Натрій карбонат. Як кальциновану соду (вона є ефективним засобом для прання білизни). Калій карбонат також використовують у пранні. Натрій сульфат – використовують для виготовлення скла.

16 Загальна характеристика неметалів. Положення їх у періодичній системі, будова атомів і молекул, поширення в природі.

Неметали – прості речовини, які не мають властивостей металів, а саме: металічного блиску, непридатні для кування, погано проводять тепло, електричний струм.

За електронною будовою зовнішнього енергетичного рівня атомів більшість неметалічних елементів є р-елементи, а Гідроген і Гелій - s-елементами. На зовнішньому енергетичному рівні мають від 4 до 8 електронів. У хімічних реакціях атоми неметалів, як правило, приєднуютьелектрони і перетворюються на негативно заряджені йони - аніони. Неметалічний характер елементів і хімічна активність неметалів посилюються в періодах зліва направо, а в головних підгрупах - знизу догори.

До неметалів зараховують 22 хімічних елементи: водень (гідроґен), азот, арсен, силіцій, кисень (оксиґен), флуор, хлор, інертні гази, бром, карбон, фосфор, сульфур, селен, йод, астат, телур, бор. Типові оксиди неметалів є ангідридами. Різкої межі між металами, металоїдами та неметалами немає.

Частина неметалів має атомну будову. Із окремих атомів складаються інертні гази - гелій, неон, аргон, криптон, ксенон і радон. У графіті, алмазі, силіції, борі, червоному фосфорі всі атоми сполучені один з одним. Водень, азот, кисень, фтор, хлор, бром, йод мають двохатомні молекули. Більшу кількість атомів містять молекули озону О3, білого фосфору Р4, сірки S8, фулерену С60. Атоми в неметалах сполучені ковалентними неполярними зв'язками.

17 Реакції йонного обміну.

Йонний обмін - це оборотна хімічна реакція, при якій відбувається обмін іонами між твердою речовиною і розчином електроліту. Йонний обмін може відбуватися як в гомогенному середовищі (істинний розчин декількох електролітів), так і в гетерогенному, в якому один з електролітів є твердим (при контакті розчину електроліту з осадом, іонітом та ін.)

18 Властивості оксидів, гідроксидів і солей у світлі вчення про електронну будову речовини.

19 Теорія електролітичної дисоціації. Електроліти та неелектроліти. Стан електролітів у розчинах.

Електролітична дисоціація — явище розпаду нейтральних молекул на іони, що відбувається в електролітах. Наприклад, молекула солі NaCl розпадається при розчиненні на іони Na+ та Cl-.

Процес електролітичної дисоціації є зворотним.

Неелектролітами називають речовини, водні розчини або розплави яких не проводять електричний струм. До таких речовин належать кисень, водень, цукроза, спирт. Для них характерним є ковалентний неполярний або слабополярний зв’язок. Розчини або розплави неелектролітів не проводять електричний струм.

Електроліти – речовини з йонним або ковалентним полярним типами хімічного зв’язку. Електролітами є солі, кислоти, луги. Речовини, водні розчини або розплави яких проводять електричний струм, називають електролітами.

Стан електролітів у розчинах

Електрична провідність розчинів і розплавів електролітів зумовлена наявністю в них катіонів і аніонів.

Сухий хлороводень (на відміну від його водного розчину – хлоридної кислоти) не проводить електричний струм. Кристалічний натрій гідроксид не проводить електричний струм, а його розчин і розплав – проводять.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]