Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Neorganichna_khimiya.docx
Скачиваний:
12
Добавлен:
18.09.2019
Размер:
910.56 Кб
Скачать

Неорганічна хімія

1 Предмет і завдання хімі. Основні етапи розвитку хімії. Зв*язок хімії з іншими природничими ауками.

Хімія - наука про хімічні елементи, їх з'єднання і перетворення, що відбуваються в результаті хімічних реакцій.

Завданням хімії є дослідження властивостей елементів і хімічних сполук, вивчення залежності властивостей речовин від їх складу й будови, вивчення умов перетворення одних речовин в інші, поширення хімічних речовин у природі, технологій їх одержання, механізмів взаємодії хімічних сполук, а також практичне використання хімічних реакцій.

Основні етапи розвитку хімії

При вивченні історії розвитку хімії можливі два взаємно доповнюють підходи: хронологічний та змістовний. При хронологічному підході історію хімії прийнято поділяти на кілька періодів.

1. Предалхімічний період: до III ст. н.е.

В предалхімічному періоді теоретичний і практичний аспекти знань про речовину розвиваються відносно незалежно один від одного. Походження властивостей речовини розглядає антична натурфілософія, практичні операції з речовиною є прерогативою ремісничої хімії.

2. Алхімічний період: III - XVI ст.

Алхімічний період, у свою чергу, поділяється на три підперіоди: [4]

олександрійську,

арабську

європейську алхімію.

Алхімічний період - це час пошуків філософського каменю, якого вважали за необхідне для здійснення трансмутації металів.

В цей період відбувається зародження експериментальної хімії і накопичення запасу знань про речовину; алхімічна теорія, заснована на античних філософських уявленнях про елементи, тісно пов'язана з астрологією і містикою. Поряд з хіміко-технічним "златоделіем" Алхімічний період примітний також і створенням унікальної системи містичної філософії.

3. Період становлення (об'єднання): XVII - XVIII ст.

В період становлення хімії як науки відбувається її повна раціоналізація. Хімія звільняється від натурфілософські і алхімічних поглядів на елементи як на носії певних якостей. Поряд з розширенням практичних знань про речовині починає вироблятися єдиний погляд на хімічні процесі і в повною мірою використовуватися експериментальний метод. Завершальна цей період хімічна революція остаточно надає хімії вид самостійної науки, займається експериментальним вивченням складу тел.

4. Період кількісних законів (атомно-молекулярної теорії): 1789 - 1860 рр..

Період кількісних законів, що ознаменувався відкриттям головних кількісних закономірностей хімії - стехіометричних законів, і формуванням атомно-молекулярної теорії, остаточно завершує перетворення хімії в точну науку, засновану не лише на спостереженні, а й на вимірюванні.

5. Період класичної хімії: 1860 р. - кінець XIX ст.

Період класичної хімії характеризується стрімким розвитком науки: створюється періодична система елементів, теорія валентності і хімічної будови молекул, Стереохімія, хімічна термодинаміка та хімічна кінетика; блискучих успіхів досягають прикладна неорганічна хімія та органічний синтез. У зв'язку із зростанням обсягу знань про речовину і його властивості починається диференціація хімії - виділення її окремих гілок, що набувають риси самостійних наук.

Зв’язок хімії з іншими природничими науками

Хімія тісно пов’язана з іншими природознавчими науками. Вна інтегрується з фізикою, біологією, геологією та іншими. На цій основі виникли біохімія та молекулярна біологія, геохімія, космохімія та інші.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]