Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Р_10.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
18.09.2019
Размер:
266.24 Кб
Скачать

§ 9. Страхові послуги на світовому ринку Програмні питання

Суть і структура страхування.

Основна організаційна форма проведення міжнародних страхових операцій.

Страхування експортно-імпортних вантажів.

Страхування експортних кредитів.

Геджинг.

Роль міжнародного страхування в розвитку світового господарства.

Основні поняття

Страхування

Страхувальник

Співстрахувальник

Перестрахувальник

Ризик

Страхова подія

Страховий ринок

Геджинг

На світовому ринку з усіх послугових відносин страхові відносини найналагодженіші. І, взагалі, страхування вже досить давнє: наприклад, страхова компанія “Ллойд” має трьохсотлітню практику здійснення страхових операцій.

Страхування – це особлива форма економічних відносин, які мають послуговий характер і виникають в результаті створення (за рахунок внесків учасників економічних відносин) цільових фондів для відшкодування збитків, які сталися в результаті стихійних і випадкових дій природи та людини. Якщо настає страхова подія, то визначається величина збитків і в залежності від страхової суми виплачується потерпілому страхове відшкодування.

Основною організаційною формою проведення страхових операцій є акціонерні компанії:

  • публічні страхові компанії, акції котрих котируються на біржі й вільно продаються та купуються;

  • приватні страхові акціонерні компанії, акції яких належать певному колу осіб і можуть передаватися (перепродуватися) акціонерам компанії або іншим особам тільки з дозволу Правління з урахуванням благонадійності особи, яка купує акції;

  • державні страхові компанії, акції котрих повністю або частково належать державі, тобто держава володіє контрольним пакетом.

Державні страхові компанії, як правило, створюються для проведення специфічних видів страхування або для запобігання відпливу валюти каналами страхування або перестрахування. Наприклад, у багатьох країнах спеціалізовані державні компанії здійснюють страхування експортних кредитів з метою заохочення експорту. У багатьох країнах державні компанії за законодавством є співстрахувальниками або перестрахувальниками по відношенню до недержавних компаній, що робиться з метою найповнішого використання місткості страхового ринку і саме запобігання відпливу валюти за кордон.

Страхування зовнішньоекономічних ризиків пов’язане з вирішенням проблеми захисту валютних інтересів країни, які охоплюють експортно-імпортні операції, національні майнові інтереси з кордоном, туризм і автотуризм, майнові інтереси іноземних фізичних та юридичних осіб у країні, діяльність спільних підприємств. У сфері міжнародних економічних відносин страхування найбільшого розвитку досягло в якості інструменту відшкодування збитків і втрат, які виникають в процесі транспортування вантажів. Основні положення такого страхування відображені в базисних умовах постачання товарів, які містяться в Міжнародних правилах з тлумачення товарних термінів “Інкотермс”.

Основні види страхування у сфері міжнародних відносин:

  • страхування життя;

  • страхування від нещасних випадків;

  • на випадок хвороби;

  • майнове страхування;

  • від вогню і стихії;

  • набір видів морського страхування;

  • авіаційне страхування;

  • страхування будівельно-монтажних ризиків;

  • страхування атомних і космічних ризиків;

  • страхування експортних кредитів;

  • перестрахування;

  • геджинг (геджирування).

Геджинг – це форма страхування ціни і прибутку при укладанні ф’ючерсних угод на міжнародних біржах, коли продавець (покупець) одночасно здійснює продаж (закупівлю) відповідної кількості ф’ючерсних контрактів.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]