Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Р_14.doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
18.09.2019
Размер:
179.2 Кб
Скачать

Розділ 14. Інтеграційні процеси у світовому господарстві

§ 1. Міжнародна економічна інтеграція як вищий рівень розвитку міжнародних економічних відносин Програмні питання

Міжнародна економічна інтеграція як особливий вищий ступінь розвитку МЕВ.

Причини та умови розвитку МЕІ.

Тенденційність розвитку МЕІ.

Форми міжнародної інтеграції.

Зони преференційної та вільної торгівлі.

Основні поняття

Спільність загальнолюдських інтересів

Міжнародна інтеграція

Міжнародна економічна інтеграція

Інтеграційні угруповання

Зона вільної торгівлі

Митний союз

Спільний ринок

Ще в другому розділі відзначалося, що міжнародна економічна інтеграція є вищим рівнем розвитку в порівнянні з міжнародними контактами, взаємодіями та співробітництвом. Відзначалося також, що міжнародна економічна інтеграція характеризується взаємним сплетінням економік різних країн, проведенням узгодженої державної політики як у взаємних економічних відносинах, так і у відносинах з третіми країнами.

Напевно варто зазначити, що потрібно розрізняти поняття “міжнародна інтеграція” і “міжнародна економічна інтеграція”. Міжнародна інтеграція – це об’єктивний процес зближення країн світу та їхніх суб’єктів у всіх сферах людського життя на основі спільності загальнолюдських інтересів. Тобто міжнародна інтеграція є набагато ширшим поняттям, котре містить в собі міжнародну економічну інтеграцію разом з міжнародною політичною інтеграцією, міжнародною культурною інтеграцією (асиміляцією) тощо.

Міжнародна економічна інтеграція означає:

  • співробітництво між національними господарствами різних країн з частковою або повною їхньою уніфікацією;

  • ліквідацію бар’єрів у торгівлі між країнами;

  • зближення ринків кожної з країн з метою створення одного більшого, тобто спільного ринку.

Причини та умови розвитку міжнародної економічної інтеграції:

  • поглиблення міжнародного поділу праці;

  • розвиток продуктивних сил під впливом науково-технічного прогресу, які діалектично пов’язані з соціально-економічними відносинами, частиною яких є міжнародні економічні відносини;

  • розширення можливостей перевезень вантажів на далекі відстані;

  • бурхливий розвиток комунікаційних можливостей;

  • тісне переплетіння національних економік на мікрорівні;

  • чітка тенденція до розвитку процесу оптимізації світового світової економіки;

  • створення міжнародних організацій, що покривають майже усі сфери людського життя (з одного боку, міжнародні організації є наслідком розвитку інтеграційних процесів, а, з іншого боку, їхнє функціонування безпосередньо впливає на інтеграційні процеси);

  • об’єктивна необхідність спільного вирішення глобальних проблем існування людства.

Форми міжнародної інтеграції:

  • зона вільної торгівлі;

  • митний союз;

  • спільний ринок;

  • економічний союз;

  • конфедеративний союз.

  • міжнародні організації, угруповання, комплекси.

Зона вільної торгівлі є пільговою зоною регіонального типу, у межах якої підтримується вільна від митних і кількісних обмежень міжнародна торгівля країн, які у таку зону входять. Зони вільної торгівлі сприяють переважному зростанню внутрішньої , а на цій основі і взаємної торгівлі країн-членів. Найрозвиненішою з таких зон є Зона вільної торгівлі промисловими товарами в Європі.

Митний союз – це спільна митна територія двох і більше країн з повною ліквідацією мит у взаємних відносинах і з єдиним митним тарифом по відношенню до третіх країн. Мета створення митного союзу: полегшити взаємну торгівлю країн-учасниць і, в той же час, не створити додаткових перепон у торгівлі з третіми країнами. ГАТТ дуже ретельно слідкує за дотриманням цього положення серед своїх членів.

Спільний ринок є об’єднанням національних ринків декількох країн в єдиний великий ринок з вільним переміщенням в його межах капіталів, товарів, послуг і робочої сили.

Економічний союз – це об’єднання національних економік декількох країн на основі митного союзу, спіьного ринку, уніфікації фінансових систем і проведення спільної валютної політики.

Конфедеративний союз є об’єднанням країн на основі укладання спільного договору з метою проведення спільної політики у всіх сферах суспільного життя. Частіше такий союз називають “політичним”, але то не є коректно, оскільки НАТО також є політичним союзом, а до економічної інтеграції ця організація мало має відношення. Конфедеративний союз передбачає може бути створений на основі економічного союзу, а без такого союзу то є лишень політичний союз і то не завжди життєздатний.

Що стосується міжнародних організацій, угруповань і комплексів, то це такі об’єднання країн чи їхніх суб’єктів за окремими інтересами (або групами окремих інтересів), метою яких є спільне здійснення різноманітних заходів, направлених на їхнє задоволення.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]