Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Р_14.doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
18.09.2019
Размер:
179.2 Кб
Скачать

§ 6. Роль оон та інших багатонаціональних інститутів у розвитку загальносвітової економічної інтеграції Програмні питання

Загальносвітові інтеграційні процеси. Фактори, що сприяють і заважають загальнооб’єднуючим процесам у світі.

Організація Об’єднаних Націй: історія і мета створення.

Роль ООН у розвитку загальносвітових інтеграційних процесів.

Роль багатонаціональних і міжрегіональних інститутів у розвитку загальносвітової економічної інтеграції.

Основні поняття

Багатовекторність міжнародної економічної інтеграції

Світова організація

Гуманітарне співробітництво

Соціальне співробітництво

Багатонаціональний інститут

Багатопрофільна угода

Міжнародна економічна інтеграція є процесом багатоплановим і багатовекторним, але, на зважаючи на те, що вона більше проявляється як сукупність окремих регіональних інтеграційних процесів, можна побачити зародження тенденції в напрямку загальносвітової економічної інтеграції. Про це якраз і свідчить створення і функціонування різноманітних світових організацій, міжрегіональних об’єднань, конвенцій тощо. Універсальною в цьому плані організацією, такою, що охоплює різноманітні сторони суспільного розвитку, є Організація Об’єднаних Націй (ООН). Ця міжнародна організація заснована на основі добровільного об’єднання суверенних держав на конференції в Сан-Франциско (США), яка відбувалася в квітні-червні 1945 року, а Статут вступив у дію 24 жовтня 1945 року.

Серед інших цілей ООН виділяють такі основні, які стосуються міжнародної економіки:

  • здійснювати міжнародне співробітництво при розв’язанні міжнародних проблем економічного, соціального, культурного і гуманітарного характеру;

  • бути центром для узгодження дій націй у досягненні загальних цілей.

Керують цією організацією Генеральна Асамблея і Рада Безпеки. Економічними питаннями, крім Генеральної Асамблеї, відає Економічна і Соціальна Рада (ЕКОСОР).

Генеральна асамблея ООН (ГА ООН) організує дослідження і дає рекомендації державам щодо сприяння міжнародному співробітництву в економічній сфері. Для ЕКОСОР рекомендації ГА ООН обов’язкові. Важливим допоміжним органом ГА ООН є Комісія з права міжнародної торгівлі (ЮНСІТРАЛ), основною функцією якої є сприяння уніфікації права міжнародної торгівлі.

ЕКОСОР є головним органом ООН, який відповідає за виконання її функцій в області міжнародного економічного і соціального співробітництва, готує проекти міжнародних конвенцій для пред’явлення на затвердження Генеральною Асамблеєю. ЕКОСОР має допоміжні органи:

  • Комітет з науки і техніки;

  • Комітет з питань програми і координації;

  • Комітет з питань природних ресурсів;

  • Комітет з планування розвитку.

Під керівництвом ЕКОСОР працює п’ять регіональних економічних комісій:

  • Європейська економічна комісія ООН (ЄЕК);

  • Економічна і соціальна комісія ООН для Азії й Тихого океану (ЕСКАТО);

  • Економічна комісія для Латинської Америки і Карибського регіону (ЕКЛАК);

  • Економічна комісія ООН для Західної Азії (ЕКЗА).

Важливою функцією ЕКОСОР є координація діяльності спеціалізованих закладів ООН, серед яких є такі, як: ЮНІДО, ФАО, СОІВ, Група Світового Банку, МВФ тощо.

Ще одним багатонаціональним інститутом є Організація економічного співробітництва і розвитку (ОЕСР), яка була заснована в 1961 році з метою надання країнам-членам допомоги при виробленні політики, направленої на досягнення економічного й соціального розвитку, а також з метою стимулювання й координації дій щодо надання допомоги країнам, що розвиваються.

ОЕСР розробила кодекс поведінки ля ТНК, а, крім того, виробила декілька рекомендацій щодо порядку публікації транснаціональними компаніями фінансової та оперативної інформації.

У 1989 році було створено Азіатсько-Тихоокеанську економічну корпорацію (АПЕК), до якої ввійшли 15 країн: Австралія, Бруней, Гонконг, Індонезія, Канада, Китай, Малайзія, Нова Зеландія, Південна Корея, Сінгапур, США, Тайвань, Таїланд, Філіппіни, Японія. Це економічне угруповання є міжрегіональним з точки зору різних частин світу, але в той же час у ньому об’єднались країни, які відносяться до басейну Тихого океану. Мета створення: сприяння розвитку економічного співробітництва країн-членів на основі взаємоповаги і взаємної вигоди.

До міжрегіональних і багатонаціональних організацій можна також віднести такі організації, як ГАТТ/ВТО, ОПЕК, Ліга арабських держав, Міжнародна торгова палата, Багатопрофільна угода з питань торгівлі текстильними виробами та інші організації, призначенням яких є сприяння задоволенню спільних інтересів своїх учасників, а загалом – сприяння розвитку економічного, соціального та іншого роду співробітництва різних держав, що в майбутньому зможе призвести до загальносвітової організації.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]