Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Р_10.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
18.09.2019
Размер:
266.24 Кб
Скачать

Розділ 10. Світовий ринок послуг

§ 1. Загальне знайомство з системою міжнародних послугових відносин Програмні питання

Суть міжнародної торгівлі послугами.

Передумови і фактори розвитку світового ринку послуг.

Особливості міжнародних послугових відносин.

Суть і структура світового ринку послуг.

Особливості міжнародної торгівлі послугами та динаміка її розвитку.

Географічні напрямки розвитку міжнародної торгівлі послугами.

Основні поняття

Торгівля послугами

Послугові відносини

Світовий ринок послуг

Післяпродажний сервіс

Споживання послуг

Вище уже зазначалось, що під широким терміном “міжнародна торгівля” можна розуміти не тільки відносини продажу-купівлі товарів, як речей, а й послуг. Тому не дивно, що часто у міжнародних економічних відносинах використовують термін “міжнародна торгівля послугами”, який так і уявляється, як складник міжнародної торгівлі.

У цьому розділі саме відносини, пов’язані з реалізацією послуг, і розглядаються, але термін тут використовується дещо інший: “світовий ринок послуг”.

Світовий ринок послуг – це система міжнародних відносин обміну, які існують на основі міжнародного поділу праці та інших форм МЕВ, де основним товарним об’єктом виступають різноманітні види послуг.

Послуга – це продукт праці, створений в результаті угоди про купівлю-продаж, якому іманентні властивості товару, але у якого відсутня уречевлена форма.

Передумови та умови розвитку світового ринку послуг:

  • прискорення розвитку процесу міжнародного поділу праці, який призводить до виникнення нових видів діяльності;

  • науково-технічний прогрес;

  • ускладнення виробництва;

  • насичення ринків товарами;

  • інформаційний бум;

  • прискорений розвиток нових видів транспорту;

  • нові наукові відкриття;

  • нові форми розвитку економічних процесів.

Особливості міжнародної торгівлі послугами:

  1. Більшість видів послуг базується на прямих контактах між їхніми виробниками і споживачами, оскільки послуги, на відміну від речових товарів, виробляються і споживаються в основному одночасно і не підлягають зберіганню. Це відособлює міжнародну торгівлю послугами від торгівлі речовими товарами, у якій багато операцій здійснюється на основі торговельного посередництва і можливості зберігати товари.

  2. Міжнародна торгівля послугами вимагає більшої присутності за кордоном безпосередніх виробників послуг або ж присутності іноземних споживачів у країні виробництва.

  3. Світовий ринок послуг тісно пов’язаний зі світовим товарним ринком і все сильніше й сильніше впливає на його розвиток. Успіх товару на зовнішньому ринку в багатьох випадках залежить від якості й кількості послуг, які залучаться для його виробництва, продажу та реалізації, а часто і для післяпродажного обслуговування.

  4. Сфера послуг більше захищена державою від іноземної конкуренції, ніж сфера матеріального виробництва, оскільки більшість закладів з виробництва послуг знаходяться у власності держави і/або під її контролем. Звідси й багато бюрократичних та іншого роду перепон на шляху розвитку міжнародної торгівлі послугами з боку держав та їхніх органів.

  5. Не всі види послуг, на відміну від речових товарів, придатні для широкого залучення у міжнародний господарський оборот (наприклад, комунальні й більшість побутових послуг).

Що стосується структури світового ринку послуг, то її розглядають по-різному. У Міжнародному валютному фонді, наприклад, усі послуги зводять до чотирьох груп:

  • фрахт;

  • решта транспортних послуг;

  • туризм;

  • інші послуги.

За іншим, більш детальним підходом, структуру послуг можна подати по-іншому:

  • фінансові послуги, до яких відносять: міжнародний лізинг, міжнародний факторинг, міжнародний френчайзинг, міжнародний форфейтинг;

  • міжнародний туризм;

  • міжнародний ринок професійних послуг;

  • міжнародний консалтинг;

  • інші послуги.

Як зазначалося у розділі 7, до світового ринку послуг відносять міжнародний інжиніринг і міжнародне ліцензування, але так як вони ще й відносяться до сфери міжнародного науково-технічного співробітництва, то їх і було вирішено розглянути у відповідному розділі. Фрахт і транспортні послуги розглядаються в наступному розділі в рамках міжнародних транспортних відносин.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]