Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Р_10.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
18.09.2019
Размер:
266.24 Кб
Скачать

§ 3. Міжнародний факторинг Програмні питання

Суть міжнародного факторингу як самобутнього виду міжнародних фінансових послуг.

Види міжнародного факторингу.

Переваги та вади прямого факторингу.

Значення міжнародного факторингу в системі світогосподарських зв`язків.

Основні поняття

Міжнародний факторинг

Фактор

Фактор-фірма

Факторингова компанія

Валютний ризик

Комісійні

Прямий факторинг

Опосередкований факторинг

У світі спостерігається тенденція до чіткого виділення в окремі види діяльності таких ще порівняно недавно суто банківських послуг, як факторинг і форфейтинг.

Міжнародний факторинг – це вид міжнародної послугової діяльності у сфері міжнародного фінансування, при якому постачальник товарів віддає короткотермінові вимоги за товарними угодами факторинговій компанії (фактор-фірмі, фактору) з метою негайного отримання більшої частини платежу (як правило, 70-90% платежу вже за 2-3 дні), гарантії повного погашення заборгованості, зниження витрат при проведенні розрахунків.

Іншими словами, суть міжнародного факторингу зводиться до того, що фактор-фірма погоджується звільнити експортера від фінансового тягаря експортної угоди. Особливо від очікування платежу від закордонних покупців, для того, щоб експортер зміг зосередитися на своїй безпосередній діяльності: виробництво, маркетинг і продаж товарів.

Таким чином, відбувається поділ функцій: вивезення, включаючи відправлення. Товарів, оформлення документації й передача транспортних документів здійснюються експортером, але кредитування в узгоджених межах складає обов’язки фактора.

Значення міжнародного факторингу:

  • спрощує отримання експортером грошей під час ділових операцій, що прискорює процес кругообігу його капіталу;

  • захищає експортера від ризику неплатежу;

  • дозволяє зменшити витрати на заробітну плату та інші операції, пов’язані з трудомісткою роботою щодо перевірки платоспроможності своїх клієнтів і проведення бухгалтерського обліку по відношенню до своїх вимог, оскільки ці проблеми перебирає на себе фактор;

  • сприяє посиленню дисципліни погашення боргів, так як факторинговій компанії легше заставити покупця заплатити вчасно, адже більшість фактор-фірм функціонують у царині банківської системи, з якою жодна фірма-споживач не захоче конфліктувати шляхом порушення термінів платежу, щоб не зіпсувати своє реноме;

  • дозволяє уникнути валютних ризиків;

  • дозволяє експортеру уникнути позики грошей для продовження власного виробництва.

Міжнародний факторинг поділяють на:

  • прямий факторинг (див. рис. 10.3а), який передбачає наявність трьох суб’єктів: виробника (В), факторингової компанії з експорту (ФКе) і покупця товару (П), котрий одночасно є ще й боржником (позичальником), і при цьому перші два суб’єкти знаходяться, як правило, на території одної країни, а покупець – на території іншої;

  • непрямий (опосередкований) факторинг (див. рис. 10.3б), при якому вже передбачено чотири головні діючі особи: виробник (В), фактор з експорту (ФКе), фактор з імпорту (ФКі) і покупець (П). Фактор з експорту не вступає в безпосередні відносини з іноземним покупцем, а з фактором з імпорту, котрий знаходиться в країні імпортера.

Перевагою прямого факторингу є менша кількість посередників, а відповідно й менші витрати на факторингові послуги. Перевага опосередкованого факторингу полягає в тому, що і фактор з експорту, і фактор з імпорту мають справу кожен зі своїм клієнтом, кредитоспроможність якого вони добре знають, а також обидва фактори при здійсненні факторингової операції вступають у відносини один з одним без великого ризику, так як вони, як правило, є давніми контрагентами.

Після отримання від покупця належних коштів, фактор-фірма виплачує виробнику решту суми фактору. Вирахувавши з неї процент за кредит і комісійні за послуги. Термін кредиту за факторингом, як правило, складає від 90 до 120 днів, а процентна ставка на 2-4% вища за офіційну облікову ставку. Комісія, що вираховується фактором за послуги, складає до 2% від вартості контракту.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]