Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
метод вказ вки ДР.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
17.09.2019
Размер:
195.58 Кб
Скачать

2.6. Висновки

У висновках зазначають наукові й практичні результати самостійно проведеного дослідження. Саме тут стисло наводять найважливіші теоретичні положення, які містять формулювання розв'язаної проблеми, оцінку результатів дослідження з точки зору відповідності меті дипломної роботи та поставленим у вступі завданням. Висновки мають бути з елементами новизни, в них необхідно окреслити й обґрунтувати перспективи подальшого вивчення теми.

Формулювання висновків має бути чітким, конкретним, зрозумілим. Їх оформляють у вигляді окремих пунктів, кожен із яких є закінченою думкою. На основі викладених висновків надають конкретні пропозиції.

Обсяг висновків та пропозицій не повинен перевищувати 5-6 сторінок.

РОЗДІЛ 3

ІЛЮСТРАЦІЇ, ТАБЛИЦІ, ФОРМУЛИ, ДОДАТКИ

3.1. Ілюстрації

Ілюстрації повинні мати назву, яку розміщують після номера ілюстрації. За необхідності ілюстрації доповнюють пояснювальними даними (підрисунковий текст). Ілюстрації (фотографії, креслення, схеми, графіки, карти) й таблиці слід подавати в роботі безпосередньо після тексту, де вони згадані вперше, або на наступній сторінці. Ілюстрації, які розміщені на окремих сторінках роботи, включають до загальної нумерації сторінок. Ілюстрації позначають словом «Рис.» (курсивом) і нумерують послідовно в межах розділу, за винятком ілюстрацій, поданих у додатках. Номер ілюстрації повинен складатися з номера розділу й порядкового номера ілюстрації, між якими ставлять крапку. Наприклад:

Рис. 1.2 (другий рисунок першого розділу).

Номер ілюстрації, її назва та пояснювальні підписи розміщують послідовно під ілюстрацією. Якщо в дипломній роботі подано одну ілюстрацію, то її нумерують за загальними правилами. Наприклад:

Рис. 2.1 Міжгалузевий баланс з урахуванням забруднення навколишнього середовища

Посилання на ілюстрації вказують порядковим номером ілюстрації, наприклад,

«… на рис. 2.1».

3.2. Таблиці

Цифровий матеріал слід оформляти у вигляді таблиць. Як правило, таблиця складається з таких елементів: порядкового номера і тематичного заголовка (назви), боковика, заголовків вертикальних граф, горизонтальних рядків і вертикальних граф. Загальна схема побудови й оформлення таблиці така:

Таблиця (номер)

Назва

Заголовки граф

Підзаголовки

Боковик Графи (колонки)

(заголовки рядків)

Назву розміщують над таблицею й друкують симетрично до тексту жирним шрифтом. Назву та слово «Таблиця» (без лапок) починають із великої літери. У правому верхньому куті над відповідним заголовком таблиці розміщують напис курсивом «Таблиця» із зазначеннями номера.

Таблиці нумерують послідовно (за винятком таблиць, поданих у додатках) в межах розділу. Номер таблиці складається з номера розділу й порядкового номера таблиці, відокремлених крапкою, наприклад, «Таблиця 2.1» – перша таблиця другого розділу.

Заголовки граф повинні починатися з великих літер, підзаголовки – із маленьких, якщо вони складають одне речення із заголовком, та з великих, якщо вони самостійні. Графу з порядковими номерами рядків до таблиці не включають.

Таблицю розміщують після першого згадування про неї в тексті, так, щоб її можна було читати без повороту або з поворотом за годинниковою стрілкою. Таблицю з великою кількістю рядків можна переносити на іншу сторінку. У разі перенесення таблиці на іншу сторінку назву вміщують тільки над її першою частиною, а на наступній сторінці в правому верхньому куті пишуть «Продовження табл.» із зазначенням відповідного номера. Таблицю з великою кількістю граф можна ділити на частини й розміщувати одну частину під іншою в межах однієї сторінки. Якщо рядки або графи таблиці виходять за формат сторінки, то в першому випадку в кожній частині таблиці повторюють заголовки граф, а в другому – боковик.

Якщо текст, який повторюється в графі таблиці, складається з одного слова, його можна заміняти лапками; якщо з двох або більше слів, то під час першого повторення його замінюють словами «Те саме », а далі – лапками. Ставити лапки замість цифр, марок, знаків, математичних і хімічних символів, які повторюються, не можна. Якщо цифрові або інші дані в якому-небудь рядку таблиці не подають, то в ньому ставлять прочерк (–).

На всі таблиці повинні бути посилання в тексті, при цьому слово «таблиця» в тексті пишуть скорочено, наприклад: «... у табл. 1.2». У повторних посиланнях на таблиці та ілюстрації треба вказувати скорочено слово «дивись», наприклад: «див. табл. 1.3».