Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Мейоз_3.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
22.11.2019
Размер:
193.02 Кб
Скачать

Тема: Цитологічні основи спадковості. Мейоз

План

  1. Мейоз як етап формування статевих клітин

  2. Перший поділ мейозу.

  3. Другий поділ мейозу. Біологічне значення мейозу.

  4. Генетичний контроль мейозу.

Література:

  1. Стрельчук С.І., Демидов С.В., Бердишев Г.Д. та ін. Генетика з основами селекції.– К.: Фітосоціоцентр, 2000. - 292 с.

  2. Смирнов В.Г. Цитогенетика.– М.: Высшая школа, 1991. – 248 с.

  3. Айала Ф., Кайгер Дж. Современная генетика. В 3-х томах, т.1. – М.: Мир, 1988. – 254 с.

  4. Weaver R.F., Hedrick Ph.W. Genetics. Dubuque, Wm.C.Brown Publishers, 1997. – 638 p.

1. Мейоз як етап формування статевих клітин.

Серед механізмів статевого розмноження провідним є злиття двох статевих клітин (гамет) протилежної статі й утворення зиготи. Оскільки зигота повинна нести повний набір хромосом організму (переважно, 2n-диплоїдний), це означає, що гамети повинні містити половину повного набору набору хромосом – n-гаплоїдний набір). Статеве розмноження стало можливим тільки після виникнення в процесі еволюції такого типу поділу, який забезпечує регулярне утворення клітин із вдвічі меншою (від материнської клітини) кількістю хромосом. Тобто, у диплоїдного організму гамети будуть містити гаплоїдний набір хромосом, у тетраплоїдного – диплоїдний і так далі.

Розрізняють три типи мейозу: зиготний, проміжний та термінальний в залежності від того, на якому етапі диплоїдної фази організму він відбувається.

Зиготний або початковий мейоз відбувається відразу після запліднення та утворення зиготи. Він має місце в сумчастих грибів, у багатьох видів водоростей тощо, тобто у організмів, життєвий цикл яких представлений переважно гаплоїдною фазою. Після злиття гаплоїдних соматичних клітин, гамет або гаметангіїв диплоїдна зигота відразу ділиться мейотично. Із гаплоїдних клітин, які утворились внаслідок мейозу, розвивається гаплоїдний організм.

Проміжний, або споровий, мейоз відбувається в процесі спороутворення між стадіями спорофіту і гаметофіту. Цей тип мейозу характерний для вищих рослин, він відбувається в процесі спорогенезу.

Термінальний, або гаметний мейоз має місце в багатоклітинних видів тварин, у людини, а також у деяких найпростіших та нижчих рослин, у яких чоловічі та жіночі гамети утворюються у диплоїдного зрілого організму.

Незалежно від типу мейозу і видів живих організмів мейоз характеризується універсальністю, тобто значною подібністю за перебігом подій, які відбуваються під час мейотичного поділу, генетичним контролем елементарних процесів мейозу, молекулярними процесами.

За визначенням мейоз – це два послідовних поділа клітини, яким передує лише один цикл реплікації хромосом, внаслідок якого утворюються чотири гаплоїдні клітини. Під час першого поділу відбувається редукція числа хромосом (мейоз I), під час другого – екваційний поділ (мейоз II).

Як у першому, так і у другому поділі виділяють чотири морфологічні фази, які співпадають із стадіями мітозу: профаза, метафаза, анафаза і телофаза, але відрізняються за процесами, які відбуваються під час цих фаз.