Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
метод вказ вки ДР.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
17.09.2019
Размер:
195.58 Кб
Скачать

17

ЗМІСТ

ВСТУП…………………………………………………………………………………………3

РОЗДІЛ 1. ОСНОВНІ ВИМОГИ ДО ДИПЛОМНОЇ РОБОТИ…………………………….4

1.1. Загальні вимоги …………………………………………………………………………..4

1.2. Планування роботи ………………………………………………………………………4

1.2.1. Вибір теми ………………………………………………………………………………5

1.2.2. Пошуки та вивчення літератури ………………………………………………………5

1.2.3. Складання плану роботи ……………………………………………………………….5

1.2.4. Обсяг дипломної роботи та основні вимоги до її друкування ……………………....5

1.2.5. Нумерація …………………………………………………………………………….…6

1.2.6. Цитування та порядок посилань на джерела ……………………………………….…6

1.3. Палітурка …………………………………………………………………………….…....7

РОЗДІЛ 2. ОФОРМЛЕННЯ ОСНОВНИХ ЕЛЕМЕНТІВ ТЕКСТУ …………………….….8

2.1. Титульний аркуш …………………………………………………………………….…...8

2.2. Зміст ………………………………………………………………………………….…....8

2.3. Перелік умовних позначень ……………………………………………………………...8

2.4. Вступ ………………………………………………………………………………………8

2.5. Основна частина роботи ………………………………………………………………….9

2.6. Висновки ……………………………………………………………………………….....11

РОЗДІЛ 3. ІЛЮСТРАЦІЇ, ТАБЛИЦІ, ФОРМУЛИ, ДОДАТКИ…………………………...11

3.1. Ілюстрації ………………………………………………………………...……………....11

3.2. Таблиці …………………………………………………………………………………...12

3.3. Формули ………………………………………………………………………………….12

3.4. Додатки …………………………………………………………………………………...13

РОЗДІЛ 4. ОФОРМЛЕННЯ СПИСКУ ВИКОРИСТАНИХ ДЖЕРЕЛ ……………………13

4.1. Порядок подання літературних джерел у бібліографічному переліку ………………14

4.2. Основні елементи бібліографічного опису …………………………………………….14

РОЗДІЛ 5. ЗАХИСТ ДИПЛОМНОЇ РОБОТИ ……………………………………………...16

5.1. Попередній захист дипломної роботи……………………………………………….....16

5.2. Відгук наукового керівника……………………………………………………………...17

5.3. Зовнішнє рецензування дипломної роботи………………………………….………......17

5.4. Захист дипломної роботи ………………………………………………………………..17

ДОДАТКИ

Додаток А Зразок титульного аркуша дипломної роботи

Додаток Б Зразок змісту дипломної роботи

Додаток В Структура вступу дипломної роботи

Додаток Д Зразки оформлення літератури

Додаток Е Індивідуальне завдання для підготовки дипломної роботи

ВСТУП

Дипломна робота є важливим видом самостійної роботи студентів. У процесі її написання під керівництвом професорів та доцентів кафедр студенти опановують методи й набувають уміння проведення наукового дослідження.

Успішне проведення наукового дослідження та написання дипломної роботи залежить від багатьох чинників, серед яких найважливішим є чітке уявлення про основні вимоги, що ставляться до роботи. Вони стосуються насамперед наукового рівня роботи, її змісту, структури, форми викладу матеріалу, а також оформлення.

Дипломною роботою студент завершує свою навчальну та наукову підготовку в Міжрегіональній Академії управління персоналом. Вона повинна засвідчити професійну зрілість випускника, виявити його загальнонаукову, загальноекономічну й спеціальну підготовку, уміння застосовувати здобуті знання для розв’язання конкретних наукових і практичних завдань.

Студент дипломною роботою показує, як він опанував сучасні методи наукового дослідження, як уміє коректно використовувати статистичні та математичні методи для аналізу та визначення достовірності одержаних результатів, як навчився робити власні узагальнення й висновки, працювати з літературою.

Оцінюючи дипломні роботи, комісія враховує не лише якість самого наукового дослідження, його наукову новизну, уміння захистити сформульовані положення та висновки, а і його оформлення.

Невідповідність в оформленні дипломної роботи державним стандартам і встановленим вимогам може суттєво вплинути на остаточну оцінку роботи, а через значні відхилення робота може бути взагалі не допущена до захисту. Тому оформленню роботи повинна бути приділена особлива увага.

Цей навчально-методичний посібник покликаний допомогти студентам насамперед в оформленні дипломної роботи. У його основі є державні стандарти й нормативні матеріали, які стосуються оформлення рукописів наукових робіт.

РОЗДІЛ 1

ОСНОВНІ ВИМОГИ ДО ДИПЛОМНОЇ РОБОТИ

    1. Загальні вимоги

Студент, який виконує дипломну роботу, має насамперед ознайомитись із вимогами до таких досліджень. Оскільки дипломні роботи повинні мати ознаки наукового дослідження, то, звичайно, особлива увага в них звертається на глибоке теоретичне висвітлення проблеми загалом і окремих її складників.

Дипломна робота виконується відповідно до календарного плану, поданого в індивідуальному завданні для підготовки дипломної роботи студентом.

Основними вимогами до написання дипломної роботи є:

- самостійне й творче виконання (не списувати текст із підручників, навчальних посібників, журнальних і газетних статей, відомчих інструкцій, а давати власне розуміння суті питань, які розглядаються);

- загальні питання повинні бути підкріплені та пояснені конкретними прикладами чи розрахунками;

- робота має бути самостійним дослідженням, по-новому висвітлювати відомі факти;

- робота повинна бути написана простою й доступною мовою.

Написання дипломної роботи починається з визначення та висвітлення основного питання кожного розділу. Виклад змісту питань повинен бути доказовим, науково аргументованим і поясненим (а не описовим і декларативним!). Теоретичні положення та висновки мають ґрунтуватися на конкретних матеріалах реальної дійсності, факти й приклади повинні бути не випадковими, а типовими.

Важливо, щоб матеріал дипломної роботи був чітко висвітлений та логічно викладений. Робота буде виконана на належному рівні лише тоді, коли студент попередньо вивчив наукові праці українських і зарубіжних учених із вибраної тематики, ознайомився з чинним законодавством України, зібрав та проаналізував статистичні дані, опубліковані в статистичних довідниках й у мережі Internet тощо.

Уміння теоретично обґрунтовано подати матеріал свідчить про сформованість знань, їх систематизацію та свідоме засвоєння. Опанувавши методи наукового дослідження, студент може самостійно, логічно, послідовно, відповідно до зазначеної мети письмово розкрити питання щодо плану вибраної теми. Дипломна робота повинна бути написана літературною мовою, без зловживань науковими термінами, транслітерованими з чужих мов. Слід пам’ятати, що в науковій термінології немає синонімів – інше слово має інше значення.

Вимоги, наведені в посібнику, можуть використовуватись студентами і для написання курсових робіт з такими застереженнями: обсяг курсової роботи – 25 сторінок, палітурки можуть бути м’які (з’єднання спіраллю, швидкозшивачі тощо).

    1. Планування роботи

Підготовка дипломної роботи потребує виділення її певних етапів та визначення конкретних завдань, які потрібно розв’язати на кожному з цих етапів. Планування передбачає розподіл часу для написання роботи, дотримання визначених термінів та обсягів. Для виконання дипломної роботи слід виділити щонайменше шість етапів: 1) вибір і затвердження теми; 2) пошуки та вивчення літератури; 3) складання й погодження з науковим керівником плану дипломної роботи; 4) підбір та опрацювання фактичного й статистичного матеріалу; 5) написання роботи; 6) захист роботи.